Zdraví podle abecedy - T

Blížíme se k závěru seriálu, kde bylo mým cílem vyzdvihnout suroviny podle jednotlivých písmen abecedy a pokusit sestavit z nich (pokud možno) zdravé menu. O tom, jak se to dařilo, jste se mohli přesvědčit v jednotlivých dílech, ještě ale nejsme úplně u konce.
Písmeno T mi nabídlo zajímavou kombinaci surovin a z nich se menu sestaví celkem lehce. Posuďte sami - těstoviny, tofu, treska, třešně, tymián, tuňák, tvaroh, tykev – akorát váhám, jestli se k tomu hodí tramín anebo obyčejné thé. Tak si poslužte podle svého výběru a jdeme na to. Tohle písmeno ani nebude potřebovat příliš mnoho doplňovat.
Jako předkm bych mohla vytvořit tuňákovou pomazánku a to z tvarohu, soli a konzervy tuňáka. Přidala bych jenom čerstvě nasekanou petržel, úplně by to stačilo. Namazat na kolečka pečiva a nemusí se vymýšlet nic složitého. Tykev by se báječně hodila na polévku a navíc by mohla doplnit bezmasou úpravu těstovin. Těstoviny s tuňákem a tymiánem by ale také nemusely být na škodu a hned máme skoro celé menu na stole. Příprava jednoduchá, forma stravitelná, stejně jako dezert, který by se dal udělat z tvarohu, smetany, třešní a punče. Akorát mám pocit, že bych tento týden nebyla originální, protože se celý týden dívám na všelijaké pořady s recepty a v nich zrovna převládala dýňová polévka i dezerty á la tiramisu a podobné dorty, všimla jsem si, že je to teď velká móda, každý peče nepečené dorty ze sušenek a tvarohu, mascarpone, šlehačky i pomazánkového másla. Tak to se nebudu ztrapňovat opisováním. Jednou jsem ale vyzkoušela podobný nepečený dort a zkombinovala do něj piškoty s naloženými třešněmi. Zakápla jsem to celé punčem zbylým od vánoc a tenhle dezert stojí za zmínku.
Ale abych nešidila, tak uvedu aspoň svoji oblíbenou úpravu špaget, která se dá udělat jak z kuřecího řízku, tak z dýně a chutná to výborně. Na pokrájenou cibuli, která zesklovatěla na oleji, se hodí kousky dýně nebo kuřecího řízku (může být i krůtí). Nechá se to osmahnout a chvíli podusit, podlije se i vodou, ale ne moc. Udělá se taková šťávička, která se okoření solí, paprikou a výjimečně jednou kostkou, nejraději používám gulášovou, dodá to dobrou chuť, můžete však použít i gulášové koření. Když je maso nebo dýně měkké, přidá se trochu obyčejné smetany. Do této omáčky se zamíchají špagety, popřípadě jiné těstoviny uvařené podle návodu. Kdo má rád kombinaci s ovocem, může si zamíchat pár kousků nakrájeného ananasu.
Na předkrm i hlavní jídlo by se hodil i těstovinový salát. Uvařené těstoviny se smíchají s nakrájenou čerstvou zelenínou podle chuti – nejlépe červenou cibulkou, čerstvou okurkou, rajčaty, může být i paprika, přidá se sůl, pepř, majonéza podle chuti a smíchá se. Pokud byste chtěli salát raději s tuňákem, pak bez majonézy a přidat trochu eleje. K tuňákovi se výborně hodí i hrášek a nakrájené vejce.
Upřímně řečeno, kdybych si do svého menu mohla vybrat to nejlepší tuňákové řešení, dojela bych si do Zadaru na rybí trh, přesně vím, kde mají tuňáky, koupila si pár steaků a pak si dopřála dvojitý luxus, který tady nemáme. Ovšem pro nějakého cizince bych třeba nebyla moc originální. Třeba by si od písmene T vybral úplně jinou lahůdku.

Prohledat tento blog

Archiv blogu