Zdraví podle abecedy - U

Tak jsem se začínala bát, že jsou na řadě samá hladová písmena, ale zdá se, že se celé menu dá sestavit i z písmene U. Akorát musíme pojem zdravý vyměnit za slovo výživný, protože dnes to bude hodně výživné. 
Se surovinami od písmene U je trochu potíž, naštěstí mě zachránila speciální úprava masa, uzení, takže máme suroviny pro výrobu předkrmu, hlavního jídla i dezertu a ještě něco navíc. Polévka tentokrát nebude, protože mě ve škole učili, že uzený vývar je to nejhorší, co si můžeme na talíř dát. Je v něm výluh z čoudu a všelijakých karcinogenů, takže uzenou polévku opravdu nevařím. Maximálně bych udělala nějakou přesnídávkovou a do ní vložila uzené nebo kousek uzeniny, ale nebojte se, hlad každopádně nebude.
Jako předkrm bych zvolila pomazánku z uzenáče, který by se jemně nasekaný smíchal s kouskem másla, nadrobno nasekanou cibulkou, 2 vejci a lžičkou hořčice. Pomazánku bych tentokrát podávala s nasucho opečeným toastíkem a ozdobila plátkem okurky. Jistě bychom se jí nepřejedli, dáme si jen pro chuť ať nám zbyde dost místa, jídlo bude velmi vydatné.
Uhlířina s uzeným masem. Už jste tohle někdy slyšeli? Já to sice v této verzi nevařím, babička ji dělala ze zbylých knedlíků, ale jinak na tom není vůbec nic špatného. Potřebujeme jen 1 kg brambor, které se dají uvařit do osolené vody. Chvíli před uvařením se do vody, které by mělo být více, zavaří ještě noky připravené ze 2 vajec a 3 lžic polohrubé mouky s kořením dle chuti, kterě se vkládají do vody pomocí lžičky. Když je všechno uvařeno, voda se zřejmě slije a brambory i noky se vloží do nádoby s osmaženou nakrájenou uzenou slaninou a cibulkou, obojí pěkně do zlatova. Dosolí se a dozdobí petrželkou. A komu je málo slaniny, ten si může přidat ještě uzeninu nebo pořádný kus uzeného, aby mu to pěkně klouzalo do krku. Z hlediska zdraví jsou to samé tuky, sacharidy a málo bílkovin, ale jestli to uhlířům dodávalo sílu, proč to pro jednou nezkusit?
My, co máme radši něco, co roste na zahradě, si můžeme dát třeba těstoviny s domácí rajčatovou omáčkou, které se chorvatsky říká umak a pokaždé, když tam jedu na dovolenou, tak krásně voní celým domem, protože ji právě zavařují na zimu. Ovšem rajčata z jihu pěstovaná s láskou a dozrálá na slunci mají jinou chuť, než naše středoevropská z dovozu dozrávající cestou za tmy.
Omáčka se používá na pizzu a bůhví, kam ještě jinam. Oni ji snad dávají do všeho. Recept jsem našla z 1 kg rajčat, 100 g cibule, 15 g česneku, 2 – 3 větviček bazalky, sůl a pepř podle potřeby, 1 lžíci cukru, olivový olej a rajčatový koncentrát (po překladu bych to vypustila, protože by stejně nejspíš nebyl u nás k sehnání). Jak se tak omáčky dělají a okoukala jsem to, tak se udělá základ z oleje, cibule, přidají pokrájená nebo pomletá rajčata, koření a ostatní suroviny a pěkně se to rozdusí, pak se může dát do sklenic a zavařit, aby bylo dost umaku na zimu.
Dalším chodem by mohly být utopence, ale to už bych si asi zakládala na označení „uhozená“, tak vás nebudu navádět k nepravostem, i když i takový krásně uleželý utopenec s cibulkou a papričkou se k vodě náramně hodí a pár koleček uzeniny navíc už se ztratí v davu. Co říkáte?
Aby bylo menu úplné, měl by tam být moučník. Od písmene U? Přece ukrajinské pelmeně! Myslím, že zadání „zdravý“ by splnily za předpokladu, kdyby se naplnily tvarohem a polily třeba nějakou ovocnou omáčkou, ale jestli byste si je raději dali pocukrované a polité máslem nebo zakysanou smetanou, to už nechám na vás. Recept je možné nalézt na internetu.
Já vím, kdo tady dnes hledal zdraví, musel hodně přebírat. Jestli se cítíte přejedeni, tak vám na závěr ukládám přísnou dietu a pár dnů tvrdého půstu!


Prohledat tento blog

Archiv blogu