Jídlo z pekáčku


Na pokrm „Jídlo z pekáčku“ budeme potřebovat pro dvě osoby asi 400 g vepřové kýty nebo jiného vepřového masa, sůl, trochu pikantního koření (raději trochu víc), zbytky z ledničky, v mém případě to byla cibule, naložené okurky a paprika. Dále budeme potřebovat fazole mungo (lze zaměnit i za jiný druh, dokonce i jinou luštěninu, pro změnu) a snítky šalvěje (rovněž může nahradit jiná bylinka). Vyzkoušela jsem však právě toto složení a výsledek stál za to, i když pokrm jako celek nevypadal úplně vábně. Bylo to trochu ve stylu mexické kuchyně, tentokrát však záměrně bez protlaku z rajčat, neboť kečupem jsem si, jak je ostatně mým špatným zvykem, celý pokrm polila na ozdobu.
Postup: Maso se nakrájí na plátky a vloží do pekáčku. Posype postupně trochou soli, nakrájenou zeleninou, s citem zasype kořením a navrch přijdou fazole mungo, přiměřeně, jako v pohádce. Nabydou asi dvakrát, tak je nutné to brát v úvahu. Vznikne něco, co nevím, jak nazvat. Posypala jsem to lístky šalvěje, která je moje oblíbená. Lehce jsem vše zakapala olivovým olejem a pak zalila lákem z okurek. Pekáček je nutno přikrýt a zvolna péci. Když jsou fazole upečené doměkka, dopeče se do zlatova již bez poklopu. S výsledkem si pak naložte podle libosti, já si ho naložila na talíř a snědla.Trochu informací ke složení pokrmu:

Vepřová kýta – nemůže nic zkazit. Pro někoho je sušší, ale propečená ve sladkokyselém nálevu chutná úplně jinak než obalená. Je poměrně dietní a hodí se na ní jakékoli koření.

Fazole mungo – méně frekventovaný druh fazole. Jsou jemnější než obyčejné fazole a podle čínské medicíny se jedná o výbornou potravinu na hubnutí, neboť je to mírné diuretikum, takže je vhodná i do jídelníčku lidí s vysokým tlakem a diabetiků.

Šalvěj – těm, kdo mají zahrádku, doporučuji vysadit nebo nejlépe vypěstovat ze semínek. Říká se, že kdo má na zahrádce šalvěj, neumí umřít. Je vhodná na zažívání, působí proti pocení, protizánětlivě, dá se s ní kloktat při angíně, při zánětu dásní vyplachovat ústa. Je poměrně aromatická, hodí se tedy i k divočině a hlavně při vaření luštěnin. Není dobré to s ní přehnat, ale je dobré vyzkoušet, kdo co snese. Dá se použít i na čaj nebo do koupele, mírně vysušuje pokožku.

Prohledat tento blog

Archiv blogu