Chce to prostě plán!!
Teď je docela namístě zamyslet se nad skladbou jídelníčku. Rozložit si den, aby se do něj vešlo aspoň pět jídel, protože mozek potřebuje ujištění, že dostane každou chvilku něco dobrého. Kdo je zvyklý jíst méně často, ten si vlastně způsobuje stres a ten nemá tělo rádo. Do hlavy se naprogramuje, že je třeba šetřit energií a zbytečně s ní neplýtvat.
Zásoby se tvoří pod kůží, postupně se vyplňují všechny polštářky, břicho, hýždě, nohy, tváře … Tuk brzdí vodu, které se nechce z těla a to všechno nám přidává na váze. Jakmile začneme samy sebe rozmazlovat pravidelným jídlem a pitím, ujistíme se, že se máme rády a nehodláme se odbývat, tělo uchlácholíme a ono začne uvolňovat zásoby.
Je třeba dodávat všechny živiny vyváženě. Jídlo by se mělo skládat ze sacharidů, bílkovin a tuků, ale tuků jenom symbolicky, bílkovin přiměřeně a sacharidy raději v podobě celozrnných výrobků, brambor, rýže. Tohle vážně funguje.
A teď pár čísel, která ukazují, kolik kilojoulů obsahuje pro ukázku 100 g potraviny. Hodnoty se mohou v jednotlivých tabulkách trochu lišit, proto je vhodné vybrat si jedny tabulky.
Pšeničný
chléb 1130 |
Smažené
kuře 920 |
Šunkový
salám 787 |
Vánočka 1520 |
Brambory
vařené 330 |
Pstruh 450 |
Salám
Poličan 1732 |
Sušenky
máčené 2334 |
Rýže dušená 980 |
Ledvinky
vepřové 448 |
Ořechy 2600 |
Kuřecí
řízek 850 |
Bramborová
kaše 892 |
Majonéza 3299 |
Olivy 550 |
Smažený
květák 990 |
Rajčata 92 |
Bílý jogurt 300 |
Máslo 3000 |
Müsli 1700 |
Okurky 50 |
Okurka
naložená 84 |
Tvaroh 435 |
Cottage 440 |
Když
se podíváme na uvedené příklady energetických hodnot, tak je na první pohled
jasné, že se dá na jídelníčku ušetřit pouhou záměnou přílohy, kdy třeba namísto
chleba, který rádi přikusujeme ke všemu, je lepší si dát brambory a 200 g
rajčat a polovina energie je ušetřená na další jídlo. Oproti běžnému masu se dá
ušetřit energie záměnou za ryby nebo vnitřnosti, ale maso, pokud není tučné,
není třeba příliš přebírat. Měla by být zvolena úprava, která nevyžaduje
přídavek tuku. Lépe tedy dusit, péci na vodě se zeleninou, grilovat nasucho
nebo obyčejně uvařit.