Žijete nezdravě, vysoký tlak, cholesterol a ještě další strašáky! To zas byla u doktorky přednáška, i když se mi oproti dřívějšku některé hodnoty zlepšily, ale vysvětlujte to! Lékařka je přísná a vidí jenom výsledky, ne všechny souvislosti, jakože stresy nemohu moc ovlivnit, pořád se musím s něčím zlobit, věk roste a mám spoustu starostí. Ale nemá cenu nic dalšího vysvětlovat. Udělat si chvilku pro sebe, to je naše povinnost, ona to v náplni práce nemá. Uf, chtělo by to někoho, kdo by měl povinnost na to dohlédnout a hýčkal, ale kde ho vzít? Musím si vystačit sama.
Určitá rizika mám v rodině, když mámu skolila mrtvice, říkám lékařce: „Sice je kuřák, ale nikdy nepila.“ Na to jsem dostala odpověď: „Měla to dělat radši obráceně.“ Jenomže vyberte si, kuřáci namáhají plíce, zanáší si tělo jedy, pijáci si zase ničí játra a trávení. Malé množství prý pročistí cévy, ale ani odborné studie nejsou zajedno. A pak – i kdyby to byla pravda, mně to prostě nechutná. Káva, to je moje favoritka, ale hýbe s tlakem a kdovíco ještě, po džusu jsem překyselená, sodovka mi nesvědčí, to je prý špatné na játra, na co se člověk podívá, to je vlastně špatně. Celá zmatená hledám vhodné nápoje a potraviny, až mi z toho vyhládne. A protože musím poslouchat, volím velmi lehký pokrm – salát z pekingského zelí.
Na dvě porce je potřeba asi půlka hlávky (200 – 300 g), půlka cibule, 100 g ředkviček, 3 snítky kopru, 1 mrkev, lžíce olivového oleje, 50 g sójových kostek a zálivka z vody, kostky cukru nebo sacharinu, jablečného octa, popřípadě hovězí bujón Knorr pro lepší chuť sójového masa a 100 g uvařených těstovin.
Salát z pekingského zelí lze vymyslet na mnoho způsobů, inspirovalo mne sójové maso, které používají vegani, protože sója je pro ženy v přechodu velmi prospěšná. Obsahuje prospěšné látky, které pomáhají, nakonec sója je obsažena v přípravcích z lékáren pro ženy mého věku. Za to neutrácím, přidám si ji raději do jídla.
Při přípravě salátu jsem postupovala tak, že jsem do vody přidala hovězí bujón a povařila v něm sójové kostky. Zeleninu jsem nakrájela do mísy, zelí na nudličky, ředkvičky také, cibulku na kostičky, mrkev nastrouhala, zalila lžící olivového oleje, osolila, nakrájela snítky kopru a zalila sladkokyselou zálivkou. Mezitím se kostky uvařily, přidala jsem je pokrájené do salátu a promíchala. Vznikly dvě barevné porce, které mají každá přibližně 850 kJ. Lehký salát doplněný ještě o 100 g uvařených těstovin obsahuje 1150 kJ a to je lehoučká večeře. V této úpravě je vhodný nejen pro věčné hlídače všeho, ale i pro diabetiky.
Ach jo, to zdraví je docela věda. Včera mi ale kamarád říkal, že zaručený recept je chodit po dvou schodech, prý to zbavuje stresu a srovná všechny rozházené hodnoty. To zkusím!