Blíží se Vánoce a tak musíme začít plánovat vánoční stůl. Začíná nakupování dárečků a nejedna z nás začne v listopadu péci první cukroví. Kdo by chtěl vyzkoušet výborný australský vánoční dort, ten už má letos smůlu, měl by se už rozkládat. Ale opište si recept na příští rok.
Recept na něj najdete zde:
Vánoční stůl se skládá ze slavnostního menu, které by mělo obsahovat předkrm, polévku, smaženou rybu nebo řízky, popřípadě jiný oblíbený krajový pokrm, samozřejmě bramborový salát a pak následuje spousta sladkostí, bez kterých si Vánoce vůbec nedovedeme představit. Ať už je to štrůdl, vánočka, různé druhy cukroví nebo třeba sušené ovoce.
Na předkrm se hodí třeba slané košíčky a kremrole, kuřecí koktejl, koktejl z krabích tyčinek, ale i plněné okurky nebo rajčata. Nápady najdete zde
Na stole nesmí chybět vánoční rybí polévka, bramborový salát a smažená ryba nebo nějaká jiná krajová specialita. Chcete-li vyzkoušet jiný než tradiční bramborový salát, můžete se inspirovat třeba v německé nebo španělské kuchyni. Některé nápady najdete zde
Pro větší rodinu se pak na oslavu osvědčí krůta. Třeba pečená na jablkách.
Na stole nesmí chybět ani vánoční cukroví, vánočka nebo závin. Vyzkoušejte osvědčené recepty, které nepotřebují pečení dlouho dopředu a nebo se vůbec nepečou.
Máminy vanilkové rohlíčky
Plněné ořechy
Mámino linecké pečivo
Kuličky slečny Drahušky
Nepečené švestky v čokoládě
Rozinkové pečivo
Tlapkové rohlíčky
Měsíčky z janovského těsta
Vánočka nebo mazanec paní Peckové
Závin paní Komínkové
Všechny druhy cukroví a sladkostí jsou k nalezení v receptech pod příslušným štítkem.
Vánoce, na které nezapomenu
Neznám nikoho, kdo nemá rád Vánoce, snad s výjimkou těch, co zažili něco nepěkného. Ale skoro všechny děti se na Vánoce těší moc. Stejně jako já, když jsem byla ještě dítě.
A protože nás bylo doma dost, tři děti, tak jsme si Vánoce zpravidla všichni užívali. Měli jsme je několikrát za sebou. Již v průběhu prosince přijela bratrova babička z otcovy strany, která přivezla fantastické cukroví. Ta laskavá paní pokaždé přivezla maličkost pro bráchu i pro mě se ségrou. Bonusem bylo hlavně to, že její cukroví se smělo sníst už před Vánocemi. A na to jsme se pokaždé opravdu těšili, pekla totiž jiné druhy než máma a kromě toho dělala z mandlí tvarované hříbečky.
Pak obvykle následovalo období čekání, až přišel konečně Štědrý den. Na první svátek vánoční jsme pak odjeli na návštěvu k druhé babičce a tam byla nová nadílka. Zpravidla to tedy znamenalo, že jsme hned po rozbalení dárků odhodili papír a už se začali těšit na další den. Hraní u stromečku je samozřejmost, s kterou se asi v každé rodině s dětmi počítá, ale já zpravidla dárky přijímala s rozpaky a jejich přítomnost si musela uvědomit postupně, osahat si je a zážitky vstřebat pomalu. K babičce jsem se pokaždé moc těšila a nemohla se dočkat rána, až na ty Vánoce, kdy Ježíšek přinesl hru „Cestujeme po hradech a zámcích“.
Mladší bratr byl hravý, my se ségrou také a tak nás zaujala natolik, že jsme si jí vzali s sebou do postele a vydrželi potichu až do rána. Jízdy historií, nákupy různého zboží a plnění úkolů nás pohltilo a my nevnímali realitu. Největší překvapení to však bylo pro mámu, která se ráno vzbudila tichem a přepadla nás uprostřed rozehrané hry. Když viděla naše červené oči jako po flámu, spráskla ruce a vyhnala nás z postele. Ačkoli naoko nadávala, pochopila, že tentokrát se opravdu úžasně strefila. A my se sestrou byly poprvé v životě nešťastné, že se po návštěvě od babičky s bráchou nevracíme, ale zůstaneme až do Silvestra.
Tu hru jsme hráli ještě dlouho a měli ji moc rádi. U her a společných aktivit jsme strávili se sourozenci spoustu volného času. Naše hry byly dravé a soutěživé a my se při nich připravovali do života, který nás pak průběžně zkoušel, jestli jsme připraveni dobře. Z našich zkoušek nám přinesl poučení, že co nás neporazí, to nás posílí a že společně zvládneme všechno líp než každý sám. I když už dávno nejsme děti, duch těch Vánoc s námi zůstal a pomáhá.
Oříškové hrudky
Oříškové hrudky
Možná už jsem to někdy psala, dělávám totiž jedno cukroví, jehož kořeny sahají až do Itálie. V Numaně býval v době naší dovolené pekař, který prodával krásně vypečené kousky a já s mamkou tam chodila ochutnávat. Škoda, že naše italština nestačila na výzvědy, musela nám stačit chuť a um. A že to chtělo hodně ochutnávání a fantazie! Tamní marcipánové kousky jsme nakonec stejně nevymyslely, ale od těch dob dělávám jiné pečivo. Na míse vypadá fantasticky, výborně chutná a dá se udělat i na poslední chvíli. Jenom doporučuji velkou opatrnost při přípravě, protože kromě těch příjemných vzpomínek na letní vymýšlení receptů mám i jizvu na ruce po vystříknutém karamelu. Je to takové cukroví s pověstí.
Surovinami pro oříškové hrudky jsou všelijaké ořechy, či mandle, včetně pistácií, arašídů i kešu. Může se přidat i drobné sušené ovoce a rozinky. Já nejčastěji používám namíchanou směs ořechů, která se dá běžně koupit (asi 1 kg) nebo namíchat tak, aby to pokud možno hrálo všemi barvami. Dále je potřeba cukr (asi 200 g) a trochu sladkého sirupu nebo moštu, sama používám vodu se sirupem.
Na pánvi rozehřeji cukr a opatrně míchám do doby, než mírně zhnědne. Pak naliji připravenou vodu, množství podle konzistence karamelu tak, aby byl možný rozmíchat, ale nebyl řídký. Vše se stáhne z plotýnky a ještě zatepla se přidá ořechová směs, s níž se míchá, aby se ořechy obalily karamelem. Vše se trochu lepí, jednotlivé ořechy se přestanou oddělovat, ale nesmí to ztvrdnout. Ze směsi se lžičkou vykrajují hrudky, které mají nepravidelné tvary a pokládají se na alobal pomazaný tukem nebo pečící papír. Nechá se ztuhnout a pak se vkládají do papírových košíčků. Po dokončení je na oříšcích tenká krustička z karamelu a hrudky chutnají podobně jako oříšky opražené v karamelu na pouti.
Mám ráda, když si mohu připomenout příjemné zážitky i v obyčejném všedním dni. O Vánocích jím sušené jižní plody a vzpomínám na jejich čerstvé bratříčky, které si s chutí dávám o dovolené. Tyto ořechové hrudky mi pak připomínají cukráře, co podobnou směs dával do košíčků, chvíle na pláži i horké letní slunce. Uprostřed zimy mi tak připomenou, že sotva skončí Vánoce, bude se zase na co těšit.
Pár receptů na osvědčené vánoční cukroví
Pár receptů na osvědčené vánoční cukroví
Linecké koláčky
Potřebujeme: 240 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 150 g másla, 1 ks žloutek (oproti původnímu receptu dávám celé vejce). Z uvedeného vypracujeme hladké těsto, které necháme chvíli v ledničce odpočinout. Na vále vykrajujeme tvary, které po upečení slepujeme džemem.
Tlapkové rohlíčky
Potřebujeme: 400 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 1 vejce, 140 g strouhaných ořechů, 2 lžíce kakaa, 250 g másla, strouhanou citrónovou kůru, šťávu z 1 citrónu, na špičku nože mleté skořice a tlučeného hřebíčku.Těstem naplňujeme formičky a pozvolna upečeme v troubě. Můžete buď plnit džemem a namáčet v čokoládě, nebo obalit v cukru. Stejné těsto využívám i na košíčky.
Rozinkové hřebínky
Umeleme 125 g rozinek a 300 g ořechů, přidáme 300 g cukru a 2 vejce. Vše smícháme, na vále rozválíme a vykrajujeme tvary (podle názvu hřebínky, ale nechám to na vás, malé formičky však nedoporučuji). Pečeme zvolna na plechu v troubě. Vychladlé pak spojujeme rybízovou marmeládou, poléváme čokoládou a zdobíme sekanými ořechy.
Vychytávka – pečivo se v troubě trochu rozlije, tak nedávejte moc k sobě a doporučuji ještě teplé opatrně podškrábnout, by se vám nepřilepilo.
Vanilkové rohlíčky
Potřebujeme 240 g hladké mouky, 180 g másla, 120 g ořechů, 60 g cukru, 1 vejce, citrónová kůra. Vše smícháme a vypracujeme těsto. Z těsta vytvarujeme stejnoměrné rohlíčky (vyválíme malé válečky a poklademe na plech). Pozvolna upečeme a poté obalíme cukrem.
04
Potřebujeme: 240 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 150 g másla, 1 ks žloutek (oproti původnímu receptu dávám celé vejce). Z uvedeného vypracujeme hladké těsto, které necháme chvíli v ledničce odpočinout. Na vále vykrajujeme tvary, které po upečení slepujeme džemem.
Tlapkové rohlíčky
Potřebujeme: 400 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 1 vejce, 140 g strouhaných ořechů, 2 lžíce kakaa, 250 g másla, strouhanou citrónovou kůru, šťávu z 1 citrónu, na špičku nože mleté skořice a tlučeného hřebíčku.Těstem naplňujeme formičky a pozvolna upečeme v troubě. Můžete buď plnit džemem a namáčet v čokoládě, nebo obalit v cukru. Stejné těsto využívám i na košíčky.
Rozinkové hřebínky
Umeleme 125 g rozinek a 300 g ořechů, přidáme 300 g cukru a 2 vejce. Vše smícháme, na vále rozválíme a vykrajujeme tvary (podle názvu hřebínky, ale nechám to na vás, malé formičky však nedoporučuji). Pečeme zvolna na plechu v troubě. Vychladlé pak spojujeme rybízovou marmeládou, poléváme čokoládou a zdobíme sekanými ořechy.
Vychytávka – pečivo se v troubě trochu rozlije, tak nedávejte moc k sobě a doporučuji ještě teplé opatrně podškrábnout, by se vám nepřilepilo.
Vanilkové rohlíčky
Potřebujeme 240 g hladké mouky, 180 g másla, 120 g ořechů, 60 g cukru, 1 vejce, citrónová kůra. Vše smícháme a vypracujeme těsto. Z těsta vytvarujeme stejnoměrné rohlíčky (vyválíme malé válečky a poklademe na plech). Pozvolna upečeme a poté obalíme cukrem.
04