Dostala
jsem dýni a potom chuť na něco sladkého. Velikou chuť. Začala jsem hledat na
internetu a potom vyzkoušela dýňový koláč. Byl bezva. (Asi chápete, že už
není).
Do
mísy jsem dala 150 g rozpuštěného másla, 150 g cukru krystal, 150 g mouky, 300
g nastrouhané dýně, 50 g mandlí nebo ořechů (posekaných), 50 ml mléka, 1
kypřící prášek do perníku, 2 lžičky mleté skořice, 6 nadrcených hřebíčků, 3
žloutky, z bílků vyšlehala sníh.
Všechny
ingredience kromě sněhu jsem dala do mísy, promíchala (tedy přesně řečeno
promíchal je robot) a nakonec jsem ručně vmíchala sníh z bílků. Ten se musí
vmíchat pomalu, aby bylo těsto nadýchanější. Troubu jsem mezitím rozpálila na
160o C. Dávka těsta je tak akorát do dortové formy, já jsem pekla v pekáčku,
do něhož byl vložen pečící papír, naplnila ho těstem a potom pekla. Doba nebyla
delší než půl hodiny, ale přesně to nevím, upečení jsem ověřila testem se
špejlí (zapíchne se do koláče a pokud na špejli není nalepené těsto, je
hotovo).
Ještě
teplý jsem ho ochutnala. Byl to nadýchaný koláček, výborný, sladký akorát,
velmi chutný. A studený chutnal pořád stejně, vláčný jakoby vlhký, ale to bylo
to, co ho odlišilo od ostatních koláčů.
Doma
jsme se shodli, že by byl nejlepší se šlehačkou, ale ta se u nás nachází
výjimečně. Našlehala jsem tvaroh s mlékem a medem a ozdobila.
Vyzkoušejte!