Život není péééříííčko ...

 "Jó, život není péééříííčko," říkávala maminka a tenkrát jsem jí tak moc nerozuměla. V mládí mi připadalo všechno jednoduché, i když s odstupem vím, že to vůbec lehké nebylo hlavně pro mamku. 

Starosti jsme doma sdíleli, na to nás bylo naštěstí dost a radosti z běžných věcí jsme nějak neřešili. Tenkrát jsme se radovali z každého rána a na nic velkého se netěšili. A tak jsem měla radost, když jsem si mohla o víkendu přispat, ve všední den dorazila včas do školy nebo později do práce, když rozkvetly krokusy, potom sedmikrásky a pampelišky, když voněly pivoňky a zesládly jahody, když jsme se mohli v létě koupat a na podzim vyrazili na houby. Radovali jsme se z přítomnosti rodiny a také z odpočinku, když jsme se navzájem měli dost, život je prostě změna a je třeba to brát.

Maminko, život nebyl péříčko, já vím, ale je pěkný i za cenu občasného pádu. Však ty to víš nejlíp a nejen ty. Ale uměla jsi vnímat všechny jeho krásy a taky se nad tím povznést. To je hodně důležité. Škoda, že radost se nedá třeba darovat nebo naordinovat, každý si musí najít svůj důvod a někoho, s kým jej bude sdílet stejně jako smutky. 

Tak schválně, jestli se shodneme? Dneska mám třeba radost, že je teplo a svítí slunce. Ale i z toho, že možná spadnou kapky, na balkóně mi kvetou jahody a ve středu jsem si dala normální oběd v restauraci i osvěžující drink. Letos poprvé!! Když se nad tím zamyslím a beru v úvahu život jen pro ten dnešní den, tak mi zas tolik těžký nepřipadá. 

Čočková kaše s křepelčími vejci - mana nebeská

Tak vlastně to je obyčejná kaše ze žluté čočky, kterou jsem dala vařit do vody s kořením (asi 100 g čočky) a pozvolna jsem to hlídala, aby se nepřipálila. Když byla čočka jako kaše, přidala jsem lžičku dobrého oleje a usmažila vajíčka z křepelek na zbytku. Na závěr jsem čočku rozředila lákem z okurek a tím získala sladkokyselou chuť.

Pokrm sice vypadá úplně jednoduše, ale je to opravdu výživná bomba, navíc velmi chutná a věřím, že lehce stravitelná. Obsahuje 2610 kJ, 53,8 g sacharidů (těch, co nás déle zasytí), 7,4 g vlákniny, 28 g tuků a 38,5 g bílkovin.

Vepřová pečeně á la gyros

 

Maso omyjeme, osolíme, posypeme kořením a přidáme na kousky nakrájenou cibuli. Podlijeme vodou a dáme péci pozvolna na 180 stupňů do trouby. Během pečení stihneme udělat jiné domácí práce, necháme tomu čas, jen chvílemi zkontrolujeme, aby se maso nepeklo zprudka a nepřipálilo. Celozrnné špagety uvaříme podle návodu ve vodě a zcedíme. Když je všechno hotové, poklademe do talíře špagety, pokrájíme kousky pečeného masa a jen mírně pokapeme výpekem a ozdobíme zeleninou.

Je to docela jednoduché jídlo, které může připomínat fast food a tak může dobře chutnat i dětem. Pokud by protestovaly proti špagetám, není nic jednoduššího, než udělat pár hranolek.
Energie jedné porce masa se špagetami je 1893 kJ, z toho 39 g sacharidů, 45 g bílkovin, 9,4 g tuků a 6,8 g vlákniny.

Cibulačka

I kdyby nebylo ve spíži nic jiného, ingredience na cibulovou polévku asi najde každý, protože mít doma trochu mouky, cibuli, tuk a polévkové koření je opravdu základ.
Když si tuhle polévku dáte v restauraci, vyjde vás ve čtyřech docela draho. A když si ji uděláme doma, najíme se čtyři za cenu jedné porce. Není úplně dietní, to bychom museli jíst jen bez toustíků, ale určitě zahřeje, zasytí i dodá spoustu prospěšného, protože cibule obsahuje vitamíny C, D, E, B6, B12, karoten, thiamin, riboflavin, niacin. Je také zdrojem železa, zinku, síry, fosforu, hořčíku, draslíku, vápníku, sodíku, mědi, jódu a manganu.
Do hrnce dáme rozpustit máslo a přidáme na kolečka nakrájenou cibuli. Necháme ji chvíli podusit a pak přidáme hladkou mouku. Mícháme, aby se nám to nepřichytilo, mouka se mírně osmahne a pak se vše zalije vodou nebo vývarem. Pokud máte vývar, už se asi nemusí ani ochutit, pokud jen vodu, přidá se polévkové koření a sůl. Nechá se pořádně provařit a můžeme přidat pár kapek suchého bílého vína. Sladké určitě ne. Tohle je tajná ingredience, není v popisu, ale když víno nemáte, nevadí.
Jako vložku můžeme přidat toustík z plátku bagetky nebo kaiserky, či housky chvilku zapečený se sýrem. Asi je lepší k polévce jen přidat, protože namočený horký toustík se velmi špatně jí. 
Jedna porce obsahuje 635 kJ, 5,3 g bílkovin, 12 g sacharidů, 1,5 g vlákniny a cca 10 g tuků. Bez toustíků má energii 400 kJ.

Pórková polévka

1 pórek, 2 lžíce mouky, voda, sůl, polévková kostka, 1 vejce, 2 lžíce krupičky, menší mrkev, 20 g másla, muškátový květ

Pórek (bílou i zelenou část) nakrájíme na kolečka a podusíme na rozpuštěném másle. Když je podušený, posype se hladkou moukou a pak se přidá voda, sůl, polévková kostka a nechá se provařit. Když se provaří a polévka je trochu krémová, může se rozmixovat ručním mixérem a vznikne pórkový krém, který je dobrý podávat s osmaženou houskou. My máme polévku rádi nerozmixovanou s nočky. Připraví se z rozmíchaného vejce s dětskou krupičkou a postupně se zavařují do vařící polévky. Musí se trochu osolit.

Polévka je rychlá, dobrá a zasytí.

Polévka bez nočků obsahuje – 1 porce: 315 kJ, 1,7 g bílkovin, 7,1 g sacharidů, 4,2 g tuku a 1,5 g vlákniny.

Polévka s nočky obsahuje – 1 porce: 500 kJ, 4 g bílkovin, 10,4 g sacharidů, 5,4 g tuku a 1,6 g vlákniny.

Drškovka z hlívy

Suroviny: hlíva ústřičná - větší trs, cibule, 2 lžíce oleje, mrkev, kousek celeru, polévková kostka, česnek, sůl a koření, hladká mouka.
Na oleji se osmahne pokrájená cibulka, pak se přidá na kousky pokrájená hlíva ústřičná a na kousky nakrájená mrkev. Pro chuť jsem přidala ještě kousek celeru, ale jenom vyvařit. Pak se začne čarovat s kořením. Přidá se sůl, červená paprika a utřený česnek nebo nakrájený medvědí česnek. Vše se nechá chvíli podusit na cibulce a pak se zalije vodou. Nakonec jsem vložila polévkovou kostku a nechala provařit do měkka. Na závěr jsem rozmíchala hladkou mouku s vodou a polévku zahustila. Musí se ještě asi 15 minut zvolna provařit a pak se může podávat.

Kdo nemůže mouku, může zahustit hrstí ovesných vloček. Moje maminka dokonce vařila podobnou polévku jen z ovesných vloček, když namísto hlívy dala vločky. Jinak postupovala stejným způsobem a polévka byla výborná.

Jedna porce obsahuje 415 kJ, 12 g sacharidů, 2,5 g vlákniny, 2,1 g bílkovin a 4,3 g tuku

Pár ingrediencí pro spokojený vztah

 

Babička nás vychovala tak, že muž je hlavou rodiny a přes to nejede vlak. Děda vždycky dostal na stůl jako první, akce se plánovaly s ohledem na to, co si přeje on, měl doma poslední slovo a chovali jsme se k němu s úctou. Na druhou stranu jsem vnímala, že děda oplácí stejnou mincí a rozhodně tohoto svého postavení nezneužíval. Práce byly rovnoměrně rozděleny, a to ne na ženské a mužské, každý prostě dělal, co bylo třeba a v případě potřeby za sebe mohli zaskočit.

U nás v rodině vládl matriarchát, mužský prvek zastával jen benjamínek rodiny a ten měl ještě slabý hlásek na všechny ženské, které musel zvládnout. A tak jsme se sestrou šly do budoucích vztahů spíš po vzoru babičky a dědečka. Líbilo se nám, jak spolu vycházeli a byli si vzájemně oporou.

Osud tomu chtěl, že jsme si obě vybraly jedináčky, kteří nebyli moc zvyklí se přizpůsobovat, ani si nechat moc poroučet. Takže pro některé naše počáteční přešlapy neměli pochopení a brzy nám dali najevo, kdo má doma hlavní slovo. Ale každá hlava má svůj krk, to samozřejmě také pochopili s tím, jak život šel a postavil nás do různých zapeklitých situací.

Na začátku vztahu každý trochu tápe, pochybuje a možná si s něčím ani neví rady. Také jsem se trochu bála, než se hrany obrousily, tak to chvíli trvalo. Ale s přibývajícím věkem ubývá energie, tak se některé neobroušené hrany už tak vehementně neřeší.

Možná v dnešní době není moc moderní stavět muže na pomyslný piedestal, ale i tak platí některé zásady, pro oba stejně. Musí se navzájem tolerovat, tedy přijímat jeden druhého se všemi vadami. Pokud něco vadí, je lepší hledat dál. Každý má svou chybičku, je lepší si ji přiznat. Tolerance musí být oboustranná, bez ní to fakt nejde.

Hodně důležité je komunikovat. Tichá domácnost není dlouhodobé řešení, přece chceme prožívat věci spolu a vzájemně si je sdělovat? To bez komunikace nejde. Třetí zásada je intimní, poradila mi ji kdysi sousedka a myslela to dobře, i když názor může být individuální. Zásadně netrestat partnera odpíráním sexu. Ono je to logické. Když spolu dva nemluví, pak není důvod spolu spát, ale zvyšuje to nebezpečí hledat potěšení jinde.

Možná se vám osvědčily ještě jiné zásady, možná máte jiné rady pro spokojený vztah, občas neškodí si zásady připomenout.

Prohledat tento blog

Archiv blogu