Pár ingrediencí pro spokojený vztah

 

Babička nás vychovala tak, že muž je hlavou rodiny a přes to nejede vlak. Děda vždycky dostal na stůl jako první, akce se plánovaly s ohledem na to, co si přeje on, měl doma poslední slovo a chovali jsme se k němu s úctou. Na druhou stranu jsem vnímala, že děda oplácí stejnou mincí a rozhodně tohoto svého postavení nezneužíval. Práce byly rovnoměrně rozděleny, a to ne na ženské a mužské, každý prostě dělal, co bylo třeba a v případě potřeby za sebe mohli zaskočit.

U nás v rodině vládl matriarchát, mužský prvek zastával jen benjamínek rodiny a ten měl ještě slabý hlásek na všechny ženské, které musel zvládnout. A tak jsme se sestrou šly do budoucích vztahů spíš po vzoru babičky a dědečka. Líbilo se nám, jak spolu vycházeli a byli si vzájemně oporou.

Osud tomu chtěl, že jsme si obě vybraly jedináčky, kteří nebyli moc zvyklí se přizpůsobovat, ani si nechat moc poroučet. Takže pro některé naše počáteční přešlapy neměli pochopení a brzy nám dali najevo, kdo má doma hlavní slovo. Ale každá hlava má svůj krk, to samozřejmě také pochopili s tím, jak život šel a postavil nás do různých zapeklitých situací.

Na začátku vztahu každý trochu tápe, pochybuje a možná si s něčím ani neví rady. Také jsem se trochu bála, než se hrany obrousily, tak to chvíli trvalo. Ale s přibývajícím věkem ubývá energie, tak se některé neobroušené hrany už tak vehementně neřeší.

Možná v dnešní době není moc moderní stavět muže na pomyslný piedestal, ale i tak platí některé zásady, pro oba stejně. Musí se navzájem tolerovat, tedy přijímat jeden druhého se všemi vadami. Pokud něco vadí, je lepší hledat dál. Každý má svou chybičku, je lepší si ji přiznat. Tolerance musí být oboustranná, bez ní to fakt nejde.

Hodně důležité je komunikovat. Tichá domácnost není dlouhodobé řešení, přece chceme prožívat věci spolu a vzájemně si je sdělovat? To bez komunikace nejde. Třetí zásada je intimní, poradila mi ji kdysi sousedka a myslela to dobře, i když názor může být individuální. Zásadně netrestat partnera odpíráním sexu. Ono je to logické. Když spolu dva nemluví, pak není důvod spolu spát, ale zvyšuje to nebezpečí hledat potěšení jinde.

Možná se vám osvědčily ještě jiné zásady, možná máte jiné rady pro spokojený vztah, občas neškodí si zásady připomenout.

Prohledat tento blog

Archiv blogu