Kuřecí kapsy "co dům dal"


Co pořád vařit? Inspirace v době karantény dochází, musíme improvizovat. Beru 4 stehenní řízky, naklepávám, osolím a navrch pokládám 4 plátky sýra, naložené žampióny a kousek sterilované kapie (prostě zbytky z lednice). Maso jsem přeložila, spíchla párátky a položila do pekáče. Mírně jsem posypala drceným kmínem a pak přidala pokrájenou cibuli na malé výseče, podlila vodou a pekla v troubě na 180 stupňů, kde bylo za necelou hodinu maso doměkka upečené.

Závitky či kapsy se dají vymýšlet v různých kombinacích. Někdy přidávám sladkokyselé chutě, pokrm má zajímavou chuť. Cibuli přidávám pod maso proto, že jednak ji mám ráda pečenou, zvlášť připečenou, když zůstane měkká, vytvoří chutnou šťávu, která se zahustí jen lžičkou hladké mouky a nechá ještě chvíli propéct. Na kuře nepřidávám tuk, není to vůbec potřeba.

Cibule je významnou surovinou do vaření. Dodává pokrmům výbornou chuť, je základem pro oblíbené omáčky, ale hlavně obsahuje quercetin. Je to silný antioxidant a má protizánětlivé účinky. Hodí se prý na snížení krevního tlaku, zlepšení kardiovaskulárního zdraví, ochraně spermií, při diabetu a na snížení rizika rakoviny slinivky. Proto se snažím dát cibuli všude, kde se dá.

Ke kuřecí kapse se hodí bramborová kaše a porce obsahuje: 1930 kJ, 31 g bílkovin, 37 g sacharidů, 18 g tuku a 5 g vlákniny.

Podzimní kouzla


Podzim zaklepal na dveře a s ním občasná melancholie. Léto je zase pryč a dovolená v nedohlednu. Ale energie je potřeba po celý rok, tak můžeme využít darů podzimu, které se nabízí skoro všude.
Kaštany - mají krásnou tmavohnědou barvu a mohou být ozdobou podzimní dekorace. V ruce příjemně kloužou a mají léčivé účinky. Vyzkoušejte masáž, při které si budete s kaštany v ruce pohrávat, přiložíte si je na spánky či si můžete přejíždět po namáhaných částech těla. Přitom se soustřeďte na příjemné doteky a vnímejte své pocity. 

Jablka - chutnají nejen jako svačinka, ale výborný je i čaj ze sušených jablek nebo kúry. Zásobárna vitamínu C je k dispozici po celý rok. Velmi chutné jsou i křížaly.

Šípky - podzimní procházka do přírody může mít více účinků. Kromě prokrvení těla a výdeje přebytečné energie si natrháme šípky a pak je použijeme podle své inspirace. Na větvičce ve váze působí krásné červené plody pohodu na duši. Usušené šípky jde použít k přípravě čaje plného vítamínů.


Bezinky - plody bezinek mají nádhernou tmavou barvu, je to přímo vitamínová bomba. K dekoraci se nehodí, zato se dají použít k výrobě sirupu nebo džemu a až se zima zeptá, bude se obojí hodit.

Listí z dubu - natrhejte pár větviček a dejte do džbánu nebo do vázy bez vody. Nechte volně uschnout. Kouzlo barevných listů vám dodá pocit pohody.

Tomatový salát

Nakrájí se rajčata, cibulka, nejlépe jarní, přidá se sůl, pepř, lžička cukru a majonéza. Vše se zamíchá a nechá chvíli uležet. Pak se podává s pečivem nebo bez.

Energetická hodnota na 300 g rajčat, 50 g cibule a 100 g majonézy je cca 3200 kJ, tzn. 1 porce = 1600 kJ. Není to tedy úplně nevinná večeře, ale je to zdravější než uzenina.

Vánočka nebo mazanec paní Peckové



1. těsto: 0,5 kg polohrubé mouky, 3 dl mléka, 50 g droždí, sůl, 5 žloutků, trochu rumu - zaděláme a necháme půl hodiny kynout
2. těsto: 0,5 kg hladké mouky, 0,25 kg másla, 0,25 kg cukru, vanilkový cukr, trochu muškátového oříšku a citrónové kůry - z těchto přísad udělat drobenku, do které se dají rozinky a spařené pokrájené mandle.

Po vykynutí spojíme první a druhé těsto - tj. do prvního těsta vpracujeme drobenku. Uděláme vánočku nebo mazanec a necháme ještě 20 minut vykynout. Potom pomažeme vejcem a dáme do vyhřáté trouby. Pečeme pozvolna. 20 minut troubu neotvírejte, aby těsto nekleslo.




Čína z chleba

Když jsem poprvé slyšela tento recept, tak jsem se mu smála. Ale pak mě napadlo ho vyzkoušet a smích mě přešel.
Pro 2 osoby potřebujete asi 2 plátky tvrdšího chleba, který nakrájíte na nudličky a osmahnete jako housku do polévky nebo topinku. Můžete i nasucho, pokud šetříte kalorie.

Osmažený chleba naložíte stejně jako maso do tohoto těstíčka: asi lžíce Solamylu, vejce nebo bílek, trochu sójové omáčky, trošku oleje a můžete přidat chilli nebo čínské koření - podle vaší chuti. Vyšleháte, aby se Solamyl rozpustil a vzniklo těstíčko. Chléb naložte aspoň na půl hodiny.

Mezitím si nakrájejte na nudličky zeleninu - například pórek, zelí, kousek mrkvičky, papriku. A uvařte si rýži obvyklým způsobem. Do pánve WOK dejte nahřát olej, přidejte osmahnout chleba a nakrájenou zeleninu. Neduste doměkka, měla by křupat. Hotovou směs podávejte s rýží, jako čínu z masa.




Jaké to je

V životě se věci mění. Nic není takové jako na začátku, čas zařídí, aby se vše změnilo. Někdy postupně, nenápadně, plíživě, někdy najednou a pak si na změnu musíme zvykat. Dějí se v nás, v lásce, ve všem, co děláme.  

Jaké to je, když první láska vzplane?        
Když bojíme se, co se s námi stane,
ruce se pevně drží navzájem?
Horoucí, dychtivé, přesvědčující.

Jaké to je, když nastane ta změna
z dívky dospělá se stane žena,
našla, co v sobě dlouho hledala?
Stydlivé, plaché, povznášející.

Jaké to je, když máma dítě chová?
Úžasné, to je láska čistá, nová.
Ten pocit je jen její.
Nepřenositelný a dávající.

Jaké to je, když přijdou další změny,
co časem potkávají ženy?
V zrcadle objevuje vrásky
a myslí na ty svoje lásky.

Kouzlo proti chřipce

Prášků existuje moc, otázkou je, jestli jsou tak účinné, jak je potřeba. Pokud chcete vyzkoušet něco jiného na podporu léčení, můžete si k běžným prostředkům jako je zázvorový čaj, česnečka, bylinky, med a podobně udělat koupel proti chřipce.

Chce to natočit do vany vodu cca 37 stupňů teplou, nalít do ní odvar z bylinek, které doma najdete, můžete přidat i vonný olej ze silicí, které uvolňují dutiny (pár kapek eukalyptu, tea tree, levandule) a pak se do lázně ponořte asi tak na 15 - 20 minut. Poté se zabalte do prostěradla nebo osušky, tělo neutírejte a zalezte si aspoň na hodinu do postele. Koupel nastartuje tělo a toxiny se vyplaví a vypotí. 

Léčivou koupel jsem vyzkoušela mockrát nejen na sobě a pokaždé to zabralo. Třeba se vám takové kouzlo v období chřipek a jiných neduhů bude hodit.

Prohledat tento blog

Archiv blogu