Bramborové dobroty

Bramboráčky trochu jinak – nastrouhat brambory nahrubo, přidat vejce, sůl, možno i jiné koření podle chuti, popř. zelenou bylinku. Zahustit trochou hladké mouky nebo škrobem. Smažíme malé placičky jako bramboráčky. Chutnají úplně jinak. Hodí se skoro ke všemu.

Zapečené smetanové brambory – syrové plátky brambor nakrájené na tenko dáme do pekáčku, osolíme, přidáme směs na bylinkové máslo, možno trochu česneku (já nedávám), zelené bylinky nebo hrst mražené zeleniny, lžíce olivového oleje nebo pouze zakysaná smetana. Vše promícháme a necháme upéct ve středně rozehřáté troubě. Nemusí být dozlatova, ale doměkka. Lžící vykrajujeme požadované tvary – například lze naskládat kytičku, uříznout čtverec, vymodelovat vejce a to pak na talíři ozdobit podle své fantazie. Samozřejmě za předpokladu, že se brambory spečou a nesypou. Lze zkusit i z vařených.

Pár vařených brambor ve slupce se v ledničce vždycky hodí. Stačí je pokrájet na pánev, přidat zbytky a zalít vejci – selská omeleta.

Rychlý bramborový salát se dá udělat z několika brambor, kousku cibulky, čerstvé okurky, sůl, pepř a vmíchat buď olivový olej nebo zakysanou smetanu. Je lehký a výborný.

Brambory lze nastrouhat najemno, přidat vejce, sůl, hladkou mouku. Rozválet placky a vykrajovat tvary (třeba srdíčka), které se opečou na pánvi – nejlépe teflonové, za použití malého množství tuku.

Plněné zapečené brambory – vydlabeme vařené brambory a vnitřky dáme do mističky. Poklademe na pekáč či plech (podle množství). Vydlabanou hmotu rozetřeme vidličkou, přidáme koření + cokoli nás napadne – třeba strouhanou nivu, sýr, kousky salámu, popřípadě všechno, 1 vejce, sůl. Vše smícháme a vložíme zpět do brambor. Navrch ještě přidat kousek sýru, plátek rajčete, či něco na ozdobu. Po upečení poléváme zakysanou smetanou a jíme. Druhou variantou je zamíchat právě se smetanou a zapéci se sýrem. Pak se dají využít jako příloha.

Zaujalo vás

Prohledat tento blog

Archiv blogu