Očištěné a oloupané brambory se uvaří a nechají vychladnout. Pak se prolisují nebo nastrouhají. K nim se přisype polohrubá mouka a vypracuje se těsto na halušky. Hotové těsto se vyválí na placku a rozkrájí na pásky, ze kterých se odkrajují jednotlivé kousky – halušky. Zavařují se v hrnci s vařící osolenou vodou. Občas se musí zamíchat, aby se nepřilepily. Hotové uvařené halušky po pár minutách vyplavou na povrch. Základ je hotový a pak se využijí podle chutí. Mohou se podávat jako příloha nebo jako samostatný pokrm.
Houbové halušky se přimíchají do rozdušených hub na tuku a cibulce a takto se podávají. Halušky sezelím se zase zamíchají do udušeného zelí a podávají se posypané uškvařenou slaninou. Halušky brynzové se podávají s rozdrobenou brynzou a omaštěné rozškvařenou slaninou. Dají se s nimi dělat i experimenty, například je zamíchat do rozpuštěné nivy se smetanou, posypat třemi sýry podle chuti nebo je vyzkoušet na sladko třeba s mákem nebo tvarohem a cukrem. Pokaždé však musí být omaštěné, aby pěkně klouzaly. Přidávám ještě malé upozornění - dieta a halušky nejdou moc dohromady. Ale když jich bude jenom málo, tak se to snad ztratí v davu. Tak co, jaké máte nejradši?