Možná si řeknete, že pomazánka z makrel není nic originálního, jenomže není pomazánka jako pomazánka. Tahle je domácí a hodně oblíbená, protože výborná. Dá se jíst jen tak se zeleninou nebo na chlebu.
Jelikož máme větší přísun ryb, občas už nevíme co s nimi a tak jsem vymyslela způsob, který se nám ještě nikdy nepřejedl. Podmínkou je mít pár makrel, ty míváme na mrazáku skoro celý rok, protože manžel rád rybaří, a pak ještě tvaroh, majolku anebo pomazánkové máslo. Taky citrón a nějaké koření. A sůl.
Ryby jsou obvykle očištěné, tak je jen položím na pekáč, osolím, posypu oblíbeným kořením, ne příliš výrazným a vše dám do trouby. Makrely se zakrátko upečou doměkka a to je přesně to, co potřebuji. Nechám je trochu vystydnout a opatrně oberu maso od kostí.
U makrel se obírání celkem podaří, protože se většina kostí odstraní s páteří, ale při konzumaci je lépe mít přesto na paměti, že je to ryba a tak se vyplatí kousat a polykat opatrně. Obrané maso se dá do misky a přidá se buď majonéza, ovšem tuhle verzi nedělám, jednak je to kalorická bomba a taky je makrela už beztak mastná dost, proto mám raději verzi s pomazánkovým máslem nebo tvarohem. Stačí jedno balení. Ingredience dám do mixéru nebo rozmíchám vidličkou, ale to je trochu pracnější. Ještě přidám citrónovou šťávu, podle chuti sůl. Víc to nepotřebuje, ale chcete-li tomatovou verzi, můžete přidat ještě kečup. Podle chuti se hodí i cibulka, tu však radím vmíchat až nakonec a najemno pokrájenou. Já však nechávám pomazánku bez cibule a tu pak sypu navrch, protože v jemné verzi je dietní a hodí se i pro děti a psa, který si rád smlsne s námi (musí se však hodně hlídat kosti).
Pomazánku z makrel můžete využít ke zhotovení předkrmu nebo dietní večeře, kdy se vydlabou dvě rajčata, naplní pomazánkou a pak přiklopí rajčatovou pokličkou. V takto upravené verzi minimalizujete použití různých konzervantů, které zaručují prodloužení doby trvanlivosti a chuť pomazánky, ve které jsou větší kousky rybího masa, je úplně jiná než ze zakoupené vaničky.