Houskoví ptáci a hnízda

Šikmoočka v nedaleké sámošce má po ránu ještě zavřeno a tak nemám ani pečivo. No, co? Udělám si svoje. Dám do mísy trochu hladké, trochu polohrubé mouky, asi 400 g, 1 vejce, sáček sušeného droždí, půl deci oleje, asi deci mléka, špetku soli, trochu kmínu a zadělám horkou vodou, až je těsto zhruba takové konzistence, jako na kynuté koláče. Ani řídké, ani příliš husté. Tak, aby se po vykynutí dalo tvarovat. V mise ještě trochu zasypu moukou a nechám vykynout.
Mezitím si uvařím tři vejce a připravím z nich vajíčkový salát s kyselou okurkou, cibulkou, špetkou soli a pepře a trochou majonézy. Vše nakrájené do misky promíchám a dám do ledničky. Taky si mohu ještě připravit salámy, pomazánkové máslo a okurku s rajčaty i sýr. Všechno budu později potřebovat.
Když mi těsto vykynulo, nakrájím z něj kousky, z kousků válím válečky a půlku namotám jako trdelník na trubičky pro kremrole : Z druhé půlky umotám třeba uzlíky a všechno pozvolna upeču na pomaštěném pečícím papíře. Kremrolky ještě posolím, uzlíky posypu... třeba řeckým kořením.
Upečené trubičky a uzlíky nechám vystydnout. Do uzlíků přišel vajíčkový salát a kousek zeleniny. Do trubiček přišlo trochu pomazánky, sýr nebo salám, okurka a rajče. Původně to měly být obyčejné houskové trubičky, ale pak mi to něčím připomněly ptáky.






 

Prohledat tento blog

Archiv blogu