Závitky z mletého masa



Léto budiž pochváleno, protože je všude hodně barevné zeleniny. Ve vedrech je vhodnější
odlehčená strava a tak se hodí pár receptů na všelijaké zeleninové závitky.

Základem pro všechny pokrmy bude směs mletého masa, nejlépe půl napůl z vepřového a hovězího, spojené jedním vejcem, okořeněné jen solí a pepřem. Přidává se do něj houska namočená v mléce, pokud budeme plnit papriky, pak hrst nevařené rýže. A to je všechno. Úplně to stačí, ostatní už zvládne zelenina.
Zelné nebo kapustové závitky se připraví z listů, které se otrhají, spaří a mohou se lehce naklepat pro snazší manipulaci. Do každého listu se vloží část mletého masa a pak se zelenina stočí do válečku. Po okrajích se list zasune, šikovná hospodyně si pak při spojení vystačí s jehlou nebo párátkem. Méně šikovné mohou omotat nití. Závitky se položí na základ z cibule, která se jen tak nechá zesklovatět, mohou se lehce osmahnout, ale nemusí, dají se rovnou šoupnout do trouby.
Během pečení z listů pustí šťáva, takže ani není třeba příliš podlévat, jen hlídat, v troubě by se měly spíše dusit, žádné prudké pečení. Do kapustových je vhodné přidat pro dochucení do šťávy ještě česnek a papriku, nakonec se závitky mírně zapráší hladkou moukou a ještě nechají propéci.
Pečené papriky se připraví z podobné směsi, záleží na tom, jak s nimi chcete dále naložit. Do rajské se hodí namísto housky přidat hrst nevařené rýže, protože se náplň nevysypává. Chcete-li je konzumovat jenom tak, můžete použít stejnou směs, nebo namísto housky třeba nastrouhat balkánský, či jiný sýr. Pak se naskládají do pekáčku a nechají propéci. Navrch se před pečením přidá pokrájené rajče.
Z mleté masové směsi se dají vyčarovat i další zeleninová jídla. Zkuste třeba nakrájet do ní rajče a naplnit vydlabanou cuketu, lilek, cibuli i bramboru. Během pečení se hodí posypat třeba balkánským sýrem. Ke všem závitkům a naplněným dobrotám se hodí brambory nebo bramborová kaše.

Prohledat tento blog

Archiv blogu