Těstoviny na různé způsoby

Tak co budeš vařit o víkendu?  Častá páteční otázka. Nezbývá, než ji vyřešit. Pár tipů na jídla z těstovin.

Základem budou uvařené těstoviny podle vlastního výběru. Hodí se kolínka, vřetena, vrtule, či jak se všechny ty potvory jmenují. Vaječné i bezvaječné, semolinové nebo bez, uvařené podle návodu ve slané vodě (nebo s kapkou oleje) a přecezené přes síto. Tohle bychom tedy měli a můžeme kouzlit dál.
S houbami – podaří-li se nám najít aspoň pár hub, bezva, když ne, stejně poslouží i kupované žampiony. Houby se očistí, nakrájí a podusí na osmahnuté cibulce, nejlépe na sádle, či oleji, ochutí se solí a kmínem. Když houby změknou, tak se do nich přidají již hotové těstoviny a všechno se dobře promíchá. Z praktických důvodů je dobré připravovat houby v hlubším kastrolu nebo pánvi.
Se zelím – na pokrájeném špeku podusíme nakrájenou cibuli a přidáme nakrájené hlávkové zelí. Přidá se sůl, drcený kmín, postupně se zelí udusí doměkka a dochutí cukrem a octem. Sladkokyselou chuť musí každý kuchař odhadnout podle svého, já mám radši zelí sladší, někdo radši kyselé. Když je hotovo, přidají se uvařené těstoviny a všechno se promíchá. Poměr zelí a těstovin je přibližně 2:1. Výborné je přidat navrch ještě osmahnutou cibulku, ovšem pokud nejste zrovna na žlučníkové dietě.
Zapečené s uzeným masem – do vymazaného pekáčku se nakrájí uvařené uzené, přidá se sůl, pepř a k tomu uvařené těstoviny, v libovolném poměru. Vše se krátce zapeče v troubě a nakonec zalije našlehanými vejci s trochou mléka (mírně osolit). Nechá se upéci dozlatova. Kdyby se vám trochu připekly, nevadí, křupavé jsou nejlepší.
Salát s tuňákem – nakrájí se pár rajčat, čerstvá okurka, jarní cibulka a vše se přidá do mísy. Přidá se sůl, hořčice, pepř, konzerva tuňáka i s olejem, tři vařená nakrájená vejce, vše se promíchá a nechá v chladu uležet.
Těstoviny se můžou podávat i nasladko. Můj děda miloval nudle s mákem polité máslíčkem a ocukrované, babička zas nudle s tvarohem, já mám nejradši posypané kokosem, či ořechy. A to jsem ještě zapomněla na posypané sýrem, zapékané, podávané s osmahnutou zeleninou, rajčatovou omáčkou .....
A pak se řekne obyčejné nudle!

Prohledat tento blog

Archiv blogu