
Teď to asi vypadá, jako bych bez lilku nemohla žít, ale to, že ho mám i naložený, to je náhoda. Občas mě totiž napadne něco zavařit a nakládaná zelenina na kyselo je na pečeni výborná. Náhodná směs, kterou jsem vytvořila během léta, je právě na tento účel jako stvořená. Sama o sobě se totiž nedá jíst, protože je z lilku, okurek, cibule a beraních rohů, které ve směsi tak pálí, že nejspíš všechny skleničky skončí pod masem. No, ale to nevadí, když se peče kuře na vodě, jako v mém případě, protože musím trochu hlídat kila, se mi nakládaná zelenina hodí. Pod kuře by se stejně dobře uplatnila jakákoli nakládaná čalamáda.
Kuře se v klídku peklo, peklo a mezitím jsem oškrábala dvě větší brambory a uvařila ve vodě se solí. A když bylo všechno měkké, slila jsem většinu vody z brambor, ale trochu nechala, přesypala do vyšší misky, přidala upečené lilky, trochu výpeku a vše rozmixovala tyčovým mixérem. Vznikla taková šedozelená kaše s tmavými skvrnami, sama o sobě móc dobrá, ale s upečeným kuřetem, ozdobená rajčátkem a politá tou dobrou trochu pálivou šťávičkou, byla ještě lepší. A tak jsem to ochutnávala, ochutnávala, až to bylo celé ve mně a nic nezbylo.
Lilek je nejen při hubnutí výborná věc. Je to potravina složená z 90 % vody, obsahuje nejvíce vlákniny pektinu, má vysoký podíl provitaminu A a velké množství stopových prvků – mangan, hořčík, bor, selen, draslík. Kvůli podílu manganu je podle orientálních tradic prý afrodiziakum a to je důvod, proč by nad ním neměli ohrnovat nos ani pánové.