Zpožděný vlak


To ráno vstala zřetelně odhodlaná. Sbalená taška stála připravená na dně skříně, čekala jenom na její poslední rozhodnutí. Už pár dní uléhala s pocitem, že od zítra bude usínat v jiné posteli.

Tereza dlouho přemýšlela, jestli by měla život změnit nebo ne. Pár let ji trápily nevěry manžela, který se po každém dobrodružství vrátil a tvářil, jako by se nic nestalo, jako by byla necitelná bytost, co musí snášet všechny jeho výstřelky.
 
Dokud měli děti, neřešila to. Po nekonečných večerech, kdy na něj zbytečně čekala, aby se později dozvěděla, s kým ho opět strávil, máčela polštář slzami. Neměla sílu to řešit, neměla dost peněz a odvahy zůstat s dětmi sama, dokud je zabezpečoval.
 A neřešený problém narůstal, on si zvykl dělat si, co chtěl, ona na svou samotu, která jí sice štvala, ale už kvůli ní nebrečela. S časem odešla láska, odešly děti, odešlo všechno, co je spojovalo, společně trávený čas se zredukoval na nutné minimum. Dny plynuly určitou setrvačností a pro oba byl společný byt jen noclehárna. Manžel měl jistotu, že ji tam najde a ona měla na oplátku zajištění.
Až jednou …
Objevil se v jejím životě úplně náhodou. Řekl na její adresu pár slov a pak ji pozval na cigaretu. Nakazila se jeho smíchem, jeho přítomností, sdílením zážitků, konzultovala s ním svoje problémy, líbil se jí jeho přístup, galantnost, životní nadhled a opora, kterou jí poskytoval ve chvílích, kdy jí samota už přerůstala přes hlavu. Nedělal si na ni žádné nároky, k ničemu ji nenaváděl, přijímal ji a na oplátku dával to, co potřebovala. Nic nechtěl a nic nesliboval. Byl a to jí ke štěstí bohatě stačilo.
Život zamíchá kartami. Život je čas, co máme vyměřený pro sebe, pro své bytí a pak jen záleží na tom, jak s ním naložíme. Můžeme jím proplout volně, nechat se strhnout proudem a zmítat peřejemi, můžeme bojovat a snažit se proud osudu přizpůsobit svojí představě.
Záleží na nás, na rozhodnutí, jestli to nechat jenom tak nebo s tím něco udělat.
Jsou rozhodnutí jednoduchá, rozhodnutí složitá. A Tereza se rozhodla to řešit.
Dlouho o tom přemýšlela.
A pak našla řešení.
Sbalila si tašku.

Prohledat tento blog

Archiv blogu