O hledání štěstí

Stejně jako výroba zlata z čehokoli je dalším velkým snem člověka najít štěstí. 

A lidé pro to dělají všechno. Kupují talismany, platí drahé dovolené, nákladná auta, dávají žebrákům, sází sportku, hledají lásku… Způsoby hledání štěstí se liší tím, v čem konkrétní jedinec štěstí zrovna spatřuje. Znám pár příkladů – touha po moci, honba za penězi, vysněný dům, střídání partnerek za účelem najití té pravé, apod. Nemožnost najít štěstí však vězí zpravidla v něčem, co to ovlivňuje zvenčí. Je to vždycky jednodušší vysvětlení. 
Svádí mne to k pomyšlení a vlastně jsem o tom již dávno přesvědčena, že žádné štěstí zvenčí, něco hmatatelného, nejkrásnějšího, nejhonosnějšího, není to pravé ořechové. Taková štěstí se zpravidla brzy omrzí. A nebo se původní štěstí časem obrátí proti nám a vznikne z toho neštěstí. Protože ne nadarmo se říká, že Pán Bůh nás trestá, když nám dává to, co si sami přejeme. 
V životě se stává, že někomu vychází všechno a druhý se za vším musí lopotit a stejně svého cíle nedosáhne, přičemž oba mají třeba stejné možnosti. Rozdíl mezi těmito jedinci je zpravidla v přístupu, jak se staví ke svému okolí, jak se snaží poradit si s problémy, jak umí spolupracovat a komunikovat a tím přitahovat pozitivní energii těch ostatních. A také zda přeje těm druhým, protože kdo umí vyjít vstříc, může se těšit kladné odezvě a naplňuje se přísloví: Přej a bude ti přáno … 
Jediné opravdové štěstí, jak to cítím já, je uvnitř nás. Je to pocit, který máme a ochraňuje nás před vším, co by nás mohlo zvenku ovlivnit, abychom byli nešťastní. Stav, kdy můžeme žít s tím, jak žijeme, najdeme blízkého člověka, když ho potřebujeme a umíme být nablízku někomu, kdo to potřebuje zase příště. Tomu já říkám štěstí, které má trvalou hodnotu. Ostatní věci, kromě zdraví, si můžu koupit, až se mi bude chtít.

Prohledat tento blog

Archiv blogu