Pusa od malin

K létu patří neodmyslitelně sběr lesních plodů. Pusa nepohrdne malinami, borůvkami, ostružinami a jahodami. Jsou voňavé a sladké. A co tomu říká naše tělo?
Jednoznačně říká ANO. Sladké ovoce obsahuje spoustu užitečných látek, nemluvě o tom, že jejich sběr je spojen i s výdejem energie a pohybem na čerstvém lesním vzduchu.
Maliny obsahují jednoduché cukry, minerální látky jako vápník, hořčík, fosfor, železo a draslík, hodně vitaminu C, vitamín A, karoten, vitaminy P a skupiny B, různé kyseliny, hodně pektinu a tříslovin. Obsah kyseliny salicylové je prospěšný při horečkách, kterou snižuje zvlášť u malých dětí. Prospívají vlasům a díky obsahu zinku jsou považovány za silné afrodiziakum. Jasně, pozvání na maliny ženská neodolá, ale měli by je jíst i muži. Léčivé účinky malin zůstávají dlouho po utržení a jsou poměrně stabilní i při konzervaci. Pozor ovšem na plíseň. Z listů malin se dá uvařit čaj, který obsahuje kyselinu citrónovou, velké množství vitaminu C a další látky.
Borůvky jsou bohatým zdrojem vitaminu C a mají přiznivý vliv na naši imunitu. Obsahují i železo, antioxidanty a jsou vhodnou obranou proti volným radikálům. Jsou výborné při prevenci i léčbě a rekonvalescenci, například u sezónních onemocnění. Podporují dobrý zrak. Za zmínku stojí jejich pozitivní účinky při boji s infekcemi u močového a trávicího ústrojí, pomáhají snížit hladinu cholesterolu, ale působí i na střevní potíže. Z listů lze rovněž připravit čaj.
Ostružiny obsahují vitamin C a K. Jsou bohaté na karoteny, obsahují silné antioxidanty, které nás zbavují volných radikálů, regenerují sliznice a dodávají zdravou barvu naší pleti. Obsahují i vitamíny skupiny B a minerální látky. Lahodné lesní ovoce je mnohem chutnější než nabídka bobulí v tabletkové podobě. Pozitivní účinek ostružin v prevenci před cévními potížemi, jako jsou křečové žíly, slabé cévní stěny, vysoký tlak a nizká erekce, je velmi posílen zdravým pohybem při jejich sběru. Obojí je ochranou proti projevům stárnutí a chřadnutí organismu. Sebraná bobule pomáhá dvakrát.
Lesní jahody jsou sice malé, ale sladké a plné prospěšných látek. Obsahují vysoké množství ovocných kyselin, které mají desinfekční účinky pro trávicí systém, na ten příznivě působí i pektin, který snižuje cholesterol v krvi. Najdete v nich vitamin C, karoten, flavonoidy a třísloviny, vitaminy řady B, fosfor, železo, mangan a měď. Jahody jsou silnou zbraní, díky obsahu rostlinných pigmentů patří mezi silné antioxidanty a chrání nervové buňky. Čaj z listů lesního jahodníku se využívá při zánětlivém onemocnění kloubů, léčbě ledvinových kamenů, dně, při léčbě hypertenze, zánětech žaludeční a střevní sliznice.
Až půjdete do lesa, nezapomeňte na hrstku sladkých barevných bobulí. Jsou tisíckrát lepší, než hrstka barevných tabletek.
 

Prohledat tento blog

Archiv blogu