Kuchyň je alchymistická dílna a kuchařka je čarodějnice. Jelikož se každá čarodějnice dlouho učí čarovat, naučí se spoustu věcí, které jí pomohou v rozhodování. To je něco, co nenaučí ani Zdeněk Pohlreich, který ukazuje recepty, ale ani slovem se nezmíní o souvislostech, proč se něco dělá tak a něco tak. Všechno je potřeba chápat v souvislostech, no ale na vysvětlení souvislostí není čas a trpělivost. A tak těm souvislostem, na které není čas, říkejme třeba kouzla.
Lilková pomazánka má své kouzlo v jednoduchosti, rozmanitosti, dobré chuti a využití. Hodí se k snídani, svačině i k večeři. Použité suroviny: 1 menší lilek, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 rajče, bylinky z balkónu, sůl, olivový olej.
Příprava: všechnu zeleninu nakrájet na kousky, polít trochu olejem, osolit, bylinky a česnek nasekat, přidat a vše promíchat. Pak se upeče v troubě asi půl hodiny do změknutí a zhnědnutí (ne spálení). Málo upečené není tak úplně ono. Po upečení se vše pomocí tyčového mixéru rozdrtí ne úplně do kaše a pak se vmíchá tvaroh nebo pomazánkové máslo. Podle chuti se může ještě přisolit. A to je celé kouzlo.
Vlastně ještě ne, to skryté spočívá v tom, že v lilku je provitamín vitamínu A, řada stopových prvků jako molybden, draslík, mangan a bor, má příznivé účinky při snižování cholesterolu v krvi a podle orientální medicíny má i afrodisiakální účinky. Cibule je v kuchyni využitelná i pro zdraví, například při nechutenství, potížích se zažíváním, vysokém tlaku a při zánětech ústní dutiny. Má příznivý vliv na cukrovku, astma, zánět močového měchýře, při bodnutí hmyzem. Působí protizánětlivě a antibioticky. O česneku ani nemluvě. No a tohle kouzlo namazané na toastíku chutná skoro božsky.
A pak se řekne „pitomá pomazánka“!