Co
pořád vařit? Inspirace v době karantény dochází, musíme improvizovat. Beru
4 stehenní řízky, naklepávám, osolím a navrch pokládám 4 plátky sýra, naložené
žampióny a kousek sterilované kapie (prostě zbytky z lednice). Maso jsem přeložila,
spíchla párátky a položila do pekáče. Mírně jsem posypala drceným kmínem a pak
přidala pokrájenou cibuli na malé výseče, podlila vodou a pekla v troubě na
180 stupňů, kde bylo za necelou hodinu maso doměkka upečené.
Závitky
či kapsy se dají vymýšlet v různých kombinacích. Někdy přidávám
sladkokyselé chutě, pokrm má zajímavou chuť. Cibuli přidávám pod maso proto, že
jednak ji mám ráda pečenou, zvlášť připečenou, když zůstane měkká, vytvoří
chutnou šťávu, která se zahustí jen lžičkou hladké mouky a nechá ještě chvíli
propéct. Na kuře nepřidávám tuk, není to vůbec potřeba.
Cibule
je významnou surovinou do vaření. Dodává pokrmům výbornou chuť, je základem pro
oblíbené omáčky, ale hlavně obsahuje quercetin. Je to silný antioxidant a má protizánětlivé účinky. Hodí se
prý na snížení krevního tlaku, zlepšení kardiovaskulárního zdraví, ochraně
spermií, při diabetu a na snížení rizika rakoviny slinivky. Proto se
snažím dát cibuli všude, kde se dá.
Ke kuřecí kapse se hodí bramborová kaše a porce
obsahuje: 1930 kJ, 31 g bílkovin, 37 g sacharidů, 18 g tuku a 5 g vlákniny.