Rozdíl mezi tím, když vaří žena nebo muž, se obvykle pozná už na první pohled. Zatímco muž nešetří tučnými přísadami, šetří spíše zeleninou, žena šetří kaloriemi. Chceme vypadat dobře a protože pořád máme pocit, že muž potřebuje kromě přitažlivé stravy taky přitažlivou ženu, volíme spíš lehčí formy, než je guláš nebo pečínka.
Abychom si zachovaly svěží vzhled a netrpěly pocitem přeplněnosti, volíme raději víc zeleniny. Pomáhá nám nastartovat metabolismus, dodá vlákninu, čerstvá strava navíc má výživné látky, které potřebujeme, ale v konzervách se nenachází. Snad i proto na jaře zas ožíváme, kupujeme šťavnaté kousky ovoce a bylinky a spolu s tím přichází chuť do života a těšení na léto. Myšlenka na slunné dny nás hned naplní sluncem v duši a máme i lepší motivaci trochu zhubnout nebo aspoň vylepšit svou postavu.
Koho trápí právě pomyšlení na dovolenou, či přesněji, na postavu v plavkách, ten zajisté přemýšlí, co vyzkoušet, aby vypadal co nejlépe. Starou osvědčenou radou na shození několika kil je „jez jen půl“, která opravdu funguje a nemusí se u toho moc přemýšlet. Také rozložení porcí po dvou nebo maximálně po třech hodinách zajistí pocit svěžesti po celý den, pořád se máme na co těšit a hlavně skýtá dostatečnou příležitost zařadit pár porcí ovoce a zeleniny místo svačinky. Původně konzumované housky nebo chleba skvěle nahradí plátek toastového, který skvěle chutná i nasucho opečený a zajistí objem porce, která nepřesáhne vhodnou dávku. Dá se namazat či obložit čímkoli a ještě krásně voní. Salát namísto oběda či večeře je skvělou náhražkou pro naše zdraví, která nezklame ani mlsné jazýčky. Naše tělo tuto změnu brzy ocení a oplatí nám lepším pocitem, spokojeností a dobrou náladou.
A na závěr přidávám jeden recept na dip, který se hodí na každý salát, ale třeba i k masu. Je vyčtený z receptů od Elizabeth Taylorové, ale mnou upravený do ještě lehčí podoby, Elizabeth se totiž moc nešidí a dělá ho napůl z majonézy. Vyzkoušela jsem, že připravený z jogurtu je stejné chuti, ale má míň kalorií, na chuti však netratí. Připravuje se z těchto ingrediencí: jogurt (nemusí být nutně nejlehčí), špetka soli, pepř, lžička hořčice, citrónová šťáva, trošku cukru nebo rozpuštěné sladidlo v pár kapkách vody, prolisované 2 stroužky česneku a zakapat worchestrem. Vše se promíchá a pak už se s ním dá ochutit salát či grilované maso, Elizabeth do něj máčela nakrájené kousky zeleniny, které pojídala celý den, aby netrpěla hlady. Pro každý účel se hodí mít ho pořád v ledničce a využít podle vaší fantazie.