Když vaří žena

Rozdíl mezi tím, když vaří žena nebo muž, se obvykle pozná už na první pohled. Zatímco muž nešetří tučnými přísadami, šetří spíše zeleninou, žena šetří kaloriemi. Chceme vypadat dobře a protože pořád máme pocit, že muž potřebuje kromě přitažlivé stravy taky přitažlivou ženu, volíme spíš lehčí formy, než je guláš nebo pečínka.

Abychom si zachovaly svěží vzhled a netrpěly pocitem přeplněnosti, volíme raději víc zeleniny. Pomáhá nám nastartovat metabolismus, dodá vlákninu, čerstvá strava navíc má výživné látky, které potřebujeme, ale v konzervách se nenachází. Snad i proto na jaře zas ožíváme, kupujeme šťavnaté kousky ovoce a bylinky a spolu s tím přichází chuť do života a těšení na léto. Myšlenka na slunné dny nás hned naplní sluncem v duši a máme i lepší motivaci trochu zhubnout nebo aspoň vylepšit svou postavu.

Koho trápí právě pomyšlení na dovolenou, či přesněji, na postavu v plavkách, ten zajisté přemýšlí, co vyzkoušet, aby vypadal co nejlépe. Starou osvědčenou radou na shození několika kil je „jez jen půl“, která opravdu funguje a nemusí se u toho moc přemýšlet. Také rozložení porcí po dvou nebo maximálně po třech hodinách zajistí pocit svěžesti po celý den, pořád se máme na co těšit a hlavně skýtá dostatečnou příležitost zařadit pár porcí ovoce a zeleniny místo svačinky. Původně konzumované housky nebo chleba skvěle nahradí plátek toastového, který skvěle chutná i nasucho opečený a zajistí objem porce, která nepřesáhne vhodnou dávku. Dá se namazat či obložit čímkoli a ještě krásně voní. Salát namísto oběda či večeře je skvělou náhražkou pro naše zdraví, která nezklame ani mlsné jazýčky. Naše tělo tuto změnu brzy ocení a oplatí nám lepším pocitem, spokojeností a dobrou náladou.

A na závěr přidávám jeden recept na dip, který se hodí na každý salát, ale třeba i k masu. Je vyčtený z receptů od Elizabeth Taylorové, ale mnou upravený do ještě lehčí podoby, Elizabeth se totiž moc nešidí a dělá ho napůl z majonézy. Vyzkoušela jsem, že připravený z jogurtu je stejné chuti, ale má míň kalorií, na chuti však netratí. Připravuje se z těchto ingrediencí: jogurt (nemusí být nutně nejlehčí), špetka soli, pepř, lžička hořčice, citrónová šťáva, trošku cukru nebo rozpuštěné sladidlo v pár kapkách vody, prolisované 2 stroužky česneku a zakapat worchestrem. Vše se promíchá a pak už se s ním dá ochutit salát či grilované maso, Elizabeth do něj máčela nakrájené kousky zeleniny, které pojídala celý den, aby netrpěla hlady. Pro každý účel se hodí mít ho pořád v ledničce a využít podle vaší fantazie.


Prohledat tento blog

Archiv blogu