Léto kvapem běží a letošní sucho úrodě moc neprospívá. Ani se nenadějeme a bude zralý černý bez. Proto přidává recept na výborný sirup, který se na zimu hodí.
Já vím, zavařovat se nikomu nechce.
V dnešní době koupíme všelijaké sirupy, šťávy, džusy, limonády. Jenomže
doma je doma, zpracování je zajisté šetrnější, přesně víte, co se
s nápojem dělo a taky do výsledku můžete vložit svojí pozitivní energii a
lásku.
Když si koupím anonymní krabici
s džusem, nejen, že nevím, kolik éček tam kdo dal, ale ani jak se u toho
tvářil, či zda nemyslel zrovna na něco negativního. Zatímco u domácí šťávičky
strávím pěkný den a pak si na ní pochutnávám ještě kdovíjak dlouho. Pevně
věřím, že je v ní pak více Céčka, než éček, i když jistá si tím,
samozřejmě, nejsem. Jisté je jen to, že nápoj s bezinkovým sirupem i
štamprlička chutnají výborně a neurazí ani návštěvu. Chcete-li to vyzkoušet,
můžete se realizovat se mnou.
Budete potřebovat zavařovací hrnec na
šťávu nebo odšťavňovač. Já používám hrnec, šťávu získám teplou cestou. To je
sice k vitamínům méně šetrné, ale i tak, myslím, zbydou.
V odšťavňovači by byla šťáva získána za syrova, avšak její konzistence
bude hustší a možná by to chtělo přecedit. Pro získání základu se dají použít
obě cesty.
Celé plody i se šťopkou dám do hrnce,
zatopím pod kotlíkem a kuličky odpařím. V horní vrstvě zbyde odpad,
v mezivrstvě šťáva, kterou zcedím. Ve stejném hrnci zavařuji také sklenice,
a tak se investice do hrnce vyplatí. Šťávu nechám pořádně vykapat, nejlépe do
druhého dne, kdy ji stočím a přeliji pomocí měřidla (například půllitru) do
jiné nádoby. Pak začínám přidávat ingredience na ochucení.
Takže i vy pečlivě odměřujte, ať víte,
kolik čeho přidat, a taky hlídejte, aby vám šťáva z hrnce nevytekla, až
přidáte cukr. Poměr cukru je 1,7 kg na 1 litr šťávy. Cukr se rozpustí a šťávu
necháme přejít varem, když se do ní ještě přidá na ochucení na 1 litr přibližně
1,5 g kyseliny citrónové. Raději méně, přidat se dá, ale ubírá se těžko. Pomocí
kyseliny šťáva dostane tu správnou chuť a zároveň se konzervuje.
Při bublání se na povrchu tvoří pěna,
vařte raději pozvolna a opravdu nechte jenom přejít varem. Případné nečistoty
odstraňte. Pak se šťáva nechá vystydnout a naplní se do vhodných skleněných
nádob.
Sama mám zkušenost, že hotový sirup před
varem ještě trochu naředím, aby nebyl příliš hustý. Chci-li přidat trochu
lihoviny a udělat si sladké likérové lepidlo, tak oddělím část šťávy a přiliji
vodu a pak trochu vodky, rumu nebo slivovice. Ne moc, ale samozřejmě nechám na
vás, podle chuti. Alkohol rovněž konzervuje a takový likér je výborným lékem
při nachlazení. Černý bez je bezva bylinka, čistí tělo a pomáhá. Troška
alkoholu podle čínské medicíny zahřívá, takže všeho s mírou a pro svoje
zdraví uděláte z mála moc.
Na závěr jednu malou radu od mojí babičky:
do každé lahve se sirupem nalijte navrch lžičku lihoviny proti plísni. Nevím,
jestli to má vážně tyto účinky, ale mě šťáva neplesniví.