Vločková buchta s kefírem

Nápad na výživný moučník, který jsem vyzkoušela, měl velký úspěch. Můžete to vyzkoušet. Možná nevypadá až tak vábně, ale chutná opravdu božsky.

Nevěděla jsem, co těsto udělá, proto jsem poprvé upekla pouze v malém pekáčku, takže mi vyšlo něco jako perník.

Ingredience: 200 g rozmixovaných ovesných vloček, 1 lžíce medu, 50 g hořké čokolády a 30 g mandlí rovněž rozmixované (obojí dohromady). 1 banánový proteinový nápoj pro chuť, lžička jedlé sody a 4 dl kefíru. Přidala jsem ještě 2 lžíce vlákniny fibroki (jablečná) a vše jsem smíchala. Pak jsem těsto vložila do pekáčku vyloženého pečícím papírem. Peklo se to asi půl hodiny, konzistenci jsem vyzkoušela špejlí. Navrch jsem udělala polevu z arašídového másla a čokolády na vaření, ale úplně by postačilo potřít marmeládou nebo pocukrovat. Med byl použit místo cukru pro diabetika, alternativou je lžíce cukru.

Buchta s medem a bez polevy má celá energetickou hodnotu 5959 kJ (66,8 g bílkovin, 195 g sacharidů, 56,3 g tuku, 23,4 g vlákniny). Desetina tedy cca 600 kJ. 









Steak z tuňáka s hořčičným přelivem

Tentokrát recept z dietní kuchyně, kterým zajisté nepohrdnou ani ti, co nehlídají váhu.

Steaky z tuňáka se operou, osolí a posypou lehce kořením vhodném na ryby. Já jsem použila orientální směs s kurkumou, bylinkami a citrónovým pepřem, ale opravdu jen lehce. Na pánvi jsem rozehřála lžíci ořechového oleje, který dodává pokrmům velmi lahodnou chuť a tak jsem to chtěla vyzkoušet s tuňákem.
V poslední době často konzumuji ryby a všimla jsem si, že čím je příprava kratší, tím je ryba lahodnější. Na ořechovém oleji mají ryby pro mne zatím bezkonkurenční chuť. Dobrý je ale i olej olivový.
Na rozehřátou pánev jsem položila steaky a když se první strana opekla (cca 2 minuty), otočila jsem a do volného prostoru na pánvi jsem kápla trochu medu a přidala lžíci plnotučné hořčice. Med se začal rozpouštět, hořčice také. Tuňák byl raz dva hotový, tak jsem jej vyndala na talíř s připravenými kousky vařené červené řepy. Do výpeku jsem přidala trochu vody, nechala ji vypařit a takto vzniklou šťávou jsem tuňáka dochutila. Navrch přišel pro ozdobu nasekaný lístek zeleného salátu.

Takto upravený 100 g steak s červenou řepou (200 g) má energetickou hodnotu 1370 kJ.




Španělské ptáčky

Pokrm je sice tradiční, ale je náročnější a tak nebývá na denním lístku ani v restauracích.

Suroviny: hovězí plátky, sůl, pepř, hořčice, špek, okurka, vejce, špekáček nebo měkký salám, cibule, olej, jíška.

Naklepané hovězí plátky se osolí, opepří a potřou hořčicí. Do středu se poskládá kousek špeku, kousek vařeného vejce, kousek párku nebo špekáčku, plátky cibule a vše se zabalí pomocí nitě nebo párátek. Na oleji, případně i kousku špeku se osmahne dozlatova cibule (v tomto případě více) a na ni se pokladou závitky zabalenou stranou dolů, aby se maso zatáhlo a závitky se nerozpadaly. Opečou se ze všech stran a pak se maso podlije a nechá podusit doměkka. Šťáva získaná dušením by měla být výrazné chuti, během přípravy se může přidat hořčice a lák z okurek. Když jsou závitky měkké, zahustí se jíškou (pokud se použije hotová, je vhodná ta tmavší) a vše se nechá ještě provařit. Vhodnou přílohou je rýže nebo knedlíky.

Ten, co mění svět

Být babičkou je fajn, ale znamená to několik nezvratných věcí, s nimiž se nedá nic udělat. Svědčí to o: zvýšené číslici ve věku, vyšší zkušenosti, předpokládá se rozum a taky trochu nadhledu. Babička má svoje radosti i slabosti, v mém případě se svět hodně ztenčil kvůli péči o maminku. Ostatní věci mě úúúplně přestaly zajímat. K čemu se líčit a česat? Co s módou? Ženská po padesátce se prý stejně stává neviditelnou.

Holka, je prostě konec,“ říkám si: „Sbohem mládí, sbohem touho po vzrušení, sbohem všichni chlapi. Stejně jsou všichni stejní, proč se namáhat?“ Přišlo období spokojenosti. Mám spoustu zážitků tak k čemu krémy proti vráskám i make up, nač nové halenky?
Přestala jsem to řešit. Tak prostě všechno znám, no, nastal jen čas být moudrá …

Možná se tomu říká krize středního věku, pocit, jako by vás už nic nemohlo překvapit, nic není nové. A vážně to tak je. Už nic nepřekvapuje.

Až jednou …
Nastoupil nový kolega. Nešlo si toho nevšimnout. Na rozdíl od našich úsměvů, které by EU mohla použít jako etalon k měření kyselosti okurek, on se fakt smál! A zdravil a říkal nám „dámy“!
Nám, ženským po padesátce!
Já padám!
Tohle zažívám „poprvé“!
Tenhle je z těch, co změní svět, určitě jo!
A tak jsme spolu začali sdílet pracovní zážitky. Já poznávala jeho svět a pohled na něj, on zase můj. Hrozně to uteklo a bylo to šíleně návykové. Bylo mi s ním hned o půlku míň. Bylo to takové krátké, ale stihl toho dost. Byl prostě z těch, co mění svět jen tím, že jsou.
A taky mi přepsal mozek, jinak si totiž nedovedu vysvětlit, proč jsem se zase začala malovat, koupila si svou první životní minisukni a hlavu obarvila na oranžovo. Zažívám zase „poprvé“ a nechci se přeprogramovat.


Chlebíčky s vajíčkem, tresčími játry, krůtí šunkou a poličanem

Hned v úvodu se pochlubím novým videem z fotek. Fotky jsou z mojí kuchyně, kde není kvalitní osvětlení, ale je to instruktážní video, není to umění.

A teď k postupu:
První obrázky jsou o přípravě na chlebíčky - tedy připravila jsem si pomazánku z cottage, pomazánkového másla, lžíce hořčice, lžíce horké vody a špetky soli. Našlehala jsem v mixéru.
Uvařila jsem vejce natvrdo a nakrájela veku. Také jsem si připravila pochoutkový salát, rozmíchala trochu majonézy s vodou (jen mírně naředit) a vytvořila chlebíčky, které si objednala moje rodina.

Vajíčkové: na veku přijde vrstva salátu, tři kousky vařeného vejce, přelít trochou rozředěné majonézy, a když jsou všechny chlebíčky takto na tácu připravené, vezmu struhadlo a šunkový salám a strouhám. Jsou nadýchané a krásné jako princezny. Po nich se zapráší první.

Chlebíčky s tresčími játry potřu připravenou pomazánkou (stejně jako všechny ostatní) a pak si zdobícím sáčkem udělám takové kolečko. Do kolečka z pomazánky dám asi lžičku tresčích jater, která jsem předtím trochu slila a rozmačkala se zbytkem oleje, abych mohla podělit všech 8 chlebíčků. Navrch přišla nasekaná jarní cibulka. Vedle kolečka s játry jsem položila vejce, vějířek z okurky a kousek cherry rajčátka.

Chlebíčky s krůtí šunkou nebo poličanem jsou taková klasika. Kornout s krůtí šunkou doplnilo vejce, trochu pomazánky a pár kousků nakládané červené řepy. Poličan byl doplněn vejcem, rajčetem a okurkou.

Když skuhrá chlap

Už teď mě napadá, že název je zavádějící. Chlapi přece nikdy neskuhrají. Nebo snad nějakého takového znáte?
Čas od času se to stává. Ráno se vzbudí s nějakou bolestí, která je přííííšerná, vznikla úplně náhle a obvykle je nedefinovatelného původu.

„Prosímtě, cos dělal? To už tě musí bolet dlouho, ne?“
„Ne, až teď. Co s tím mám dělat?“
 
Ono je úplně jedno, jestli se jedná o bolest ramene, zatuhlou krční páteř, nějaký zánět v těle nebo nedejbože něco horšího. Všechno probíhá stejně.
„Dej mi na to něco, ať mě to přejde.“
„A co? Ty ses zbláznil! Nejsem doktor, ani nevím, co to je a co ti na to mám dát?“
Těžko radit, protože ať už je to cokoli, tak se NIKDY nedají popsat přesné příznaky, natož příčina. Bolest je příšerná, nemůže jít ani do práce, je úplně vyřízený a k doktorovi nemůže. Co kdyby opravdu na něco přišel, že? Přece musí existovat NĚCO, co ho nejlépe hned, v nejhorším případě za hodinu, postaví na nohy. Má přece TOLIK důležité práce! Například odpoledne si chtěl jít zajezdit na čtyřkolce.

S úpornou bolestí se zase vrátí do postele. A já si lámu hlavu, jestli mám volat záchranku nebo postačí panadol. Nakonec zvolím od všeho trochu, připravím prášek a pro jistotu bylinkový čaj. Tím se nemůže nic pokazit, aspoň si zlepší pitný režim. Obojí položím vedle postele a upozorním ho: „Tady máš ten prášek a ten čaj vypij!“
„A můžu to?“
„Jasně, jeden prášek přece nikomu neublíží.“
„Víš, že já prášky nejím!“
„No, ale je to jenom panadol. Ten berou ženský na hlavu.“
Začínám být nervózní, protože pospíchám.
„A co je v tom čaji?“
„To jsou jenom bylinky.“
„Ale jaký?“
„No, je to normální čaj na pročištění (na kašel nebo na močové cesty, podle toho, co najdu).“
„Abys mě náhodou nechtěla otrávit!“
„Prosímtě, přece nebudu riskovat kriminál!“

Raději odcházím. Doufám, že příroda zafunguje a tělo najde cestičku k uzdravení.
 
Když přijdu, postel je prázdná. Čaj je dávno vystydlý, prášek leží vedle hrnečku. Úporná bolest ho asi vyhnala k lékaři, myslím si, protože vím, že ten den má lékař odpolední a čekám, co mu na to asi předepíše. Čekám dlouho. Pak zneklidní pes a uslyším zvuky výtahu. Klíč zaharaší v zámku a do dveří vchází švihák v koženém oblečení s helmou a brýlemi v ruce. Očividně omládl nejméně o dvacet let. Po bolesti ani památky. Asi si dojel někam, kde umí dělat zázraky!

Prohledat tento blog

Archiv blogu