Nakládané dobroty



Taky si občas rádi smlsnete na studené lahůdce? Je dobré mít po ruce vždy nějakou maličkost, která zažene chuť a může se hodit i pro nečekanou návštěvu. Příprava nezabere moc času, ale výsledek nám poskytne mnoho potěšení.



Nakládaný sýr
Pro ilustraci napíši postup pro nakládaný hermelín, ale pro změnu se může naložit i ementál nebo balkánský sýr, podle toho, co má kdo nejradši.
Postup: Vezmeme si čistou zavařovací sklenici s víčkem. Do ní nakrájíme sýr na menší kousky, pokud chceme větší množství, můžeme použít i velkou sklenici a celá kolečka hermelínu. Kousky vkládáme postupně do sklenice a přidáváme podle chuti koření: celý pepř, bobkový list a nové koření nebo zelené bylinky a papričky, kdo má co nejraději. Prokládáme rovněž nakrájenou cibulkou, nejraději na kolečka. Celé zalijeme olejem, nejlépe olivovým a uzavřeme. Necháme aspoň týden proležet v chladničce a můžeme konzumovat. Nakládaný hermelín se nejčastěji jí s chlebem, může se však použít i na salát, kde se uplatní i olej, v němž je hermelín naložený.
Podobným způsobem si jednoduše naložíme špekáčky
Postup: Do čisté sklenice připravíme dostatečné množství uzeniny nakrájené na kolečka. Nakrájíme i cibuli a pak postupně vkládáme vše do sklenice. Tvoříme vrstvy špekáčků a cibule a mezi ně vkládáme i koření, podobně jako u naloženého sýru, podle chuti. Do špekáčků můžeme přidat i kysané zelí. Když máme sklenici naplněnou, celé zalijeme horkým sladkokyselým lákem. Sama ho připravuji nejčastěji ze směsi DEKO nebo podobné, můžete však využít i svůj oblibený recept pro zavařování okurek. Necháme odležet a zhruba po týdnu můžeme konzumovat.Stejným způsobem, jako špekáčky se dají naložit i ryby, třeba obalené v mouce a osmažené na pánvi.
Dobrou chuť a nemlaskejte!

Zaujalo vás

Prohledat tento blog

Archiv blogu