V čase loučení se starým rokem se hodí mít po ruce pohoštění. Noc je dlouhá, ke sklence dobrého vína se hodí jednohubky nebo dobrý sýr.
Jednohubky a se dají udělat prakticky ze všeho, co je po ruce. Základem jsou kolečka rohlíků, či malé slané kulaté sušenky. Zdobit se však dají i kolečka okurek, kostičky sýra nebo rozkrojená vejce. Tak vyzkoušíme od všeho kousek.
Na kolečka rohlíků se natře lehká vrstva pomazánkového másla a pak se párátkem připíchne buď sardelové očko, kousek uzeného lososa, růžička z uheráku, nakládaná kapie, kolečko čabajky. Chcete-li si trochu pohrát, můžete nastříkat i některou pěnu a třeba poklást kaviár nebo nasekané bylinky.
Na mísu se hodí i vařená vejce, která po vystydnutí a oloupání rozkrojíme na půlky na délku nebo na šířku, jak je libo. Žloutek vydlabeme do misky a kulatý konec vajíčka seřízneme tak, aby hezky leželo. K vydlabaným žloutkům přidáme trochu soli, pomazánkové máslo, rozšleháme ručním šlehačem. Aby byla pěna pěkně hladká, přidáme asi lžičku horké vody. Podle potřeby dochutíme lžičkou hořčice (pěna je pak krásně žlutá a hodí se téměř ke všemu) nebo trochu sardelové pasty.
Takto připravenou pěnu můžeme stříkat na silnější plátky okurky a do rozkrojených vajec. Přizdobí se bylinkami, strouhaným sýrem, kouskem rajčete, či několika kuličkami kaviáru. Na mísu můžeme použít i sýrové rolády a hodí se i plněný hermelín nebo camembert. Ten se připraví tak, že hermelín podélně rozřízneme, vydlabeme měkkou část, tu v misce ochutíme strouhanými ořechy a přidáme kousek žervé. Promíchanou směs znovu naklademe do půlek hermelínu a necháme pár dní odležet. Pak z něj nakrájíme výseče a můžeme párátkem připíchnout třeba kuličku hroznového vína.
Spojení sýra s vínem nebo mandarinkou je úžasná kombinace. Mandarinka i ananas výborně dochutí i pěnu s příchutí sardelové pasty. Tu ostatně můžete využít i ke zdobení chlebíčků. Když jsem prodávala v bistru, naše šunkové se sardelovým máslem a ananasem patřily k nejoblíbenějším. Namazaná veka se potřela máslem, na ní přišel plátek šunky, pak se stříklo ozdobným sáčkem trochu sardelové pěny a navrch přišel kousek konzervovaného ananasu.
Jednohubky a se dají udělat prakticky ze všeho, co je po ruce. Základem jsou kolečka rohlíků, či malé slané kulaté sušenky. Zdobit se však dají i kolečka okurek, kostičky sýra nebo rozkrojená vejce. Tak vyzkoušíme od všeho kousek.
Na kolečka rohlíků se natře lehká vrstva pomazánkového másla a pak se párátkem připíchne buď sardelové očko, kousek uzeného lososa, růžička z uheráku, nakládaná kapie, kolečko čabajky. Chcete-li si trochu pohrát, můžete nastříkat i některou pěnu a třeba poklást kaviár nebo nasekané bylinky.
Na mísu se hodí i vařená vejce, která po vystydnutí a oloupání rozkrojíme na půlky na délku nebo na šířku, jak je libo. Žloutek vydlabeme do misky a kulatý konec vajíčka seřízneme tak, aby hezky leželo. K vydlabaným žloutkům přidáme trochu soli, pomazánkové máslo, rozšleháme ručním šlehačem. Aby byla pěna pěkně hladká, přidáme asi lžičku horké vody. Podle potřeby dochutíme lžičkou hořčice (pěna je pak krásně žlutá a hodí se téměř ke všemu) nebo trochu sardelové pasty.
Takto připravenou pěnu můžeme stříkat na silnější plátky okurky a do rozkrojených vajec. Přizdobí se bylinkami, strouhaným sýrem, kouskem rajčete, či několika kuličkami kaviáru. Na mísu můžeme použít i sýrové rolády a hodí se i plněný hermelín nebo camembert. Ten se připraví tak, že hermelín podélně rozřízneme, vydlabeme měkkou část, tu v misce ochutíme strouhanými ořechy a přidáme kousek žervé. Promíchanou směs znovu naklademe do půlek hermelínu a necháme pár dní odležet. Pak z něj nakrájíme výseče a můžeme párátkem připíchnout třeba kuličku hroznového vína.
Spojení sýra s vínem nebo mandarinkou je úžasná kombinace. Mandarinka i ananas výborně dochutí i pěnu s příchutí sardelové pasty. Tu ostatně můžete využít i ke zdobení chlebíčků. Když jsem prodávala v bistru, naše šunkové se sardelovým máslem a ananasem patřily k nejoblíbenějším. Namazaná veka se potřela máslem, na ní přišel plátek šunky, pak se stříklo ozdobným sáčkem trochu sardelové pěny a navrch přišel kousek konzervovaného ananasu.