Studené omáčky a dipy


Grilované masíčko je lahůdka, kterou si dopřáváme hlavně v létě. Je to celý obřad, ke kterému patří také přílohy, zelenina, dobré pečivo a hlavně různé omáčky, které chuť masa ještě podtrhnou. Připraví se docela jednoduše a pro hubnoucí i celkem dietně. Samozřejmě se jich nesmí jíst litry. Slouží jenom na ochucení.

Například mexickou dostaneme smícháním hořčice, najemno nakrájené cibulky a okurky, přidáním protlaku nebo kečupu. Ochutí se ještě troškou pepře nebo pálivého chilli a můžete kápnout trochu worchesteru.

Hořčicová se připraví smícháním hořčice a bílého jogurtu nebo lehké majonézy. Ochutí se bílým pepřem. Do bylinkové omáčky použijeme buď bílý jogurt nebo zakysanou smetanu. Přidáme najemno nasekané bylinky ze zahrádky, rozetřený česnek a sůl. Podobně připravíme italskou, jen tam místo česneku zamícháme trochu strouhaného parmezánu.

Se zakysanou smetanou nebo jogurtem se dá kouzlit, protože ochucena čímkoli chutná k masu skvěle. Co třeba vyzkoušet přimíchat křen wasabi, obyčejný křen, kurkumu a chilli papričky, nakrájený kopr a trochu cukru nebo naopak nasladko přidat kousek lahodného ananasu, či strouhané jablko? Není nad to trochu v kuchyni experimentovat.

Když mám náladu, tak si připravuji dip podle Elizabeth Taylorové, který používala při hubnutí a jedla s ním syrovou zeleninu. Je opravdu výborný, ale maličko jsem si ho upravila, neboť ona připravovala majonézu sama ze žloutků, já používám jen jogurt, chuťově to vyjde nastejno a kaloricky jsem jinde. Do bílého jogurtu přidám šťávu z půlky citrónu, lžičku hořčice, worchestr, sůl, pepř, umělé sladidlo a 2 stroužky česneku. Vážně exkluzivní kombinace.

Prohledat tento blog

Archiv blogu