Máma pro mě vymyslela slaný kompromis, který mi zachutnal nejvíc ze všeho. Naplnila bramborové knedlíky salámem a sýrem. Posypané osmaženou strouhankou, polité máslem a doplněné okurkovým salátem je to melodie chutí. Chcete-li vyzkoušet, pak musíte zadělat bramborové těsto ze 600 g uvařených nastrouhaných brambor, 100 g krupice, 200 g hrubé mouky a 1 vejce. Těsto nesolíme.
Z hotového těsta vyválíme váleček a ten pak nakrájíme na stejné kousky, ze kterých zabalíme knedlíky. Náplní jsou kostičky měkkého salámu a eidamu. Musí se dobře zabalit, aby sýr nevytekl. Knedlíky se zavařují asi 15 minut, hotové vyplavou na povrch a pak se podávají posypané strouhankou osmaženou v másle. Pro pestrost se hodí doplnit zeleninovým salátem, já mám nejraději okurkový, ale mohlo by se přidat třeba sterilované bílé zelí. Má skvělou chuť.
Bramborové těsto se hodí na leccos. Třeba takové bramborové noky jsou výborná příloha, nevím ovšem, zda jsou právě tyto vídeňské. Rozdíl mezi knedlíkem a nokem vidím hlavně ve tvaru, naše profesorka tvarovala noky různé, například šištičky či kužely. Kdo ví, jak by ve Vídni pojmenovali naše bramborové šišky? A třeba by vymysleli onačejší ozdoby, ale posypané tvarohem a cukrem, polité máslem, jsou výborné, stejně jako s mákem. Můžete však vyzkoušet také nastrouhané ořechy s cukrem, rozpuštěnou teplou brusinkovou nebo borůvkovou marmeládu a kdo nerad nasladko, může si nasypat balkánský sýr. Tak co? Odoláte?