Studené pohoštění pro návštěvu



Oblíbeným pohoštěním jsou obložené mísy. Jednak se dají zkombinovat různé potraviny a přijde si na své každý podle chuti, jednak vypadají nádherně. A tak záleží jenom na naší fantazii, peněžence a stylu stravování.
Dobrá kombinace na mísu je například plněná a ozdobená zelenina. Aby to bylo barevné, naplní se žluté papriky, zelené okurky a červená rajčátka. A aby to bylo pestré, tak každý druh jinou náplní.
Papriky se překrojí na půlku a vykrájí se semínka. Pokud nedrží rovně na podložce, tak se trochu seříznou. Půlky se naplní třeba salátem připraveným z najemno nakrájeného tvrdého sýra, nejlépe na nudličky, stejně jako libový měkký salám nebo šunka. Jemně přisolit, pokud bude třeba, přidat trochu worchesteru a jogurt s majolkou. V dietnější verzi jenom jogurt. Salát se promíchá a půlky paprik se naplní. Navrch to chce kousek zelené natě, třeba z jarní cibulky nebo naslabo nakrájeného pórku.
Rajčata se skrojí a vnitřek se vydlabe do misky. Podrtí se vidličkou nebo ponorným mixerem, přidá trochu bazalky, lučina či žervé a kousek nastrouhaného balkánu. Pak se pomocí lžičky vloží zpátky do rajčete tak, aby trochu vyčuhovalo ven. Přiklopíme rajčatovou pokličkou, vložíme růžičku z kolečka vysočiny a přidáme zelenou petrželku.
Pak zbývá ozdobit jen okurku, ke které se hodí například pomazánka z lučiny. Lučina, či pomazánkové máslo se dá ochutit na mnoho způsobů. Našlehá se pomocí ručního mixéru a pár kapek horké vody. Přidají se bylinky a česnek nebo nastrouhaný křen nebo nasekaná šunka nebo nastrouhané jablko nebo rozdrcený česnek, nastrouhaná niva. Podle toho, jak moc to chcete mít ostré nebo ne. K okurce se hodí takřka každá pomazánka, i rybičková. Navrch už se jenom posype červenou paprikou nebo nasekanou pažitkou, zapíchne se kousek červené papriky a je to!
Na mísu se potom klade jako semafor – červená, žlutá, zelená a střídá se to. Tyhle kousky mají zelenou i při redukční dietě, ale všeho s mírou.


Prohledat tento blog

Archiv blogu