Černý rybíz působí močopudně, potopudně a proti průjmu. Nálev se využívá při nemocech močových cest, z nachlazení, černém kašli u dětí a proti průjmům. Má i protirevmatické účinky.
Jitrocel kopinatý je velmi chutná bylinka v lidovém léčitelství oblíbená jako prostředek usnadňující odkašlávání při chronických zánětech průdušek, astmatu a dalších chorobách dýchacích cest, může se užít i při trávicích poruchách spojených se zácpou. Stačí nechat lžíci asi 5 minut vylouhovat a pak je nejlepší oslazený medem. V podobě sirupu ho milují i děti.
Lípa se využívá při nemocech z nachlazení, neboť podporuje pocení, rozpouští hleny a snižuje dráždivost ke kašli. Výhodné je zkombinovat ji s černým bezem. Má slabé protizánětlivé a močopudné účinky, uvolňuje křeče a podporuje chuť k jídlu. Má lahodnou chuť i vůni; doporučuje se rovněž sladit medem.
Jahodník má svíravý a slabě protizánětlivý účinek, který se hodí při léčbě střevních katarů spojených s průjmy a při chorobách ledvin a močových cest. K přípravě chutné náhražky pravého čaje se používají listy, často ve směsi s listy maliníku. Na jeden šálek postačí jedna polévková lžíce.
Mateřídouška nádherně voní a je to účinný prostředek proti kašli. Dobře rozpouští hleny, desinfikuje trávicí trakt, působí proti nadýmání a využívá se i proti parazitům. Třísloviny obsažené v čaji mírní průjem. Posezení u mateřídoušky vás příjemně naladí, protože má i uklidňující účinky.