Všichni, kdo se pravidelně starají o svou dobrou kondici, jistě ví, v jakém stavu se nachází jejich organismus, sledují parametry, poměřují síly, vyhodnocují výkony. Těm tento test zřejmě pouze potvrdí výsledky všech dosavadních zjištění a asi jim neodhalí žádné překvapení, i když ani to se nedá předem vyloučit. Jedná-li se o opravdové nadšence, může dokonce odhalit, že to s cvičením nebo jinými aktivitami přehánějí. Pro ty ostatní mohou však být výsledky přínosem.
Na rozdíl od ostatních testů, v médiích zaměřených na zdraví, se nejedná o test krátkodobý a výsledky se nedozvíte hned. Pro určení skutečného stavu organismu však postačí vyhodnocování výsledků po dobu jednoho měsíce. Nezbytnými pomůckami jsou tužka a papír nebo zápisník. Určete si testovací období, vytvořte tabulku a pečlivě zapisujte zjištěné hodnoty. Tabulka musí obsahovat přesná čísla zjištěná ráno a večer, zapsaná pečlivě do sloupečků pod sebe. Čísla vyjadřují hodnotu, kterou si určíte sami. Zjišťování hodnot doporučuji nejlépe ráno při snídani a večer před spaním. 
 
Názorný příklad: Ráno si uvaříte čaj nebo kávu a posadíte se (pro kuřáky – kouřit je povoleno). Po prvním doušku vezmete zápisník a zapíšete věk, na který se právě cítíte. Totéž uděláte večer před spaním (už raději bez kávy). Stejným způsobem pokračujte, sloupečky pak sečtěte a výsledné číslo vydělte počtem dní.
Není to sice ověřená metoda, ani nemám žádné zprávy o spolehlivosti tohoto testu, ale mohu prohlásit z vlastní zkušenosti, že funguje. Můžete si test zkusit vyhodnotit třeba již po týdnu a zjistíte například následující: Po ránu se cítíte na 25 let, večer na 120. Průměr je 62,5. Měření delšího období je lepší, abyste nepodlehli panice například po flámu, kdy mohou být hodnoty mnohem horší než v době dovolených. Krátkodobé ukazatele nikdy neukážou přesné hodnoty, ale to víte jistě sami.
Pokud budou vaše výsledky v souladu s vaším skutečným věkem nebo nižší, je všechno v nejlepším pořádku. Pokud budou vyšší a začne vás to znepokojovat, je načase s tím něco udělat. Řešení je mnoho – od sportovních aktivit, zájmových činností, změny zaměstnání, změny prostředí, změny milenky, změny auta, změny stravy .... jak sami vidíte, nejlepší je něco změnit a řídit se přitom citem pro vše, co vás uspokojuje. Tak poznáte správnou změnu a vaše budoucí ukazatele se zaručeně změní k lepšímu. Těm, co se bojí změn, doporučuji aspoň pořádnou dovolenou.

PS: Pro ty, co si myslí, že je to blbost: Připouštím. Každá velká věc zpravidla začíná blbostí.