Na mrazáku mi zbyl rybíz od jedné hodné paní, co jsem si schovala na šťávu. A pak mi přišel pod ruku starý odšťavňovací hrnec z doby minulé. S jeho pomocí je výroba sirupu jednoduchá, stačí nalít vodu do nádoby, zakrýt nádobou na šťávu, přidat sítko, do něj ovoce a zakrýt. Pak se jenom zatopí pod kotlem, tedy zapne sporák a nechá se to pěkně zapařit.
Ovoce popraská a pustí šťávičku. Ta se odkape do spodní nádoby, je lepší to nechat vykapat třeba přes noc, aby v ovoci nic nezbylo. Takhle je to bezva, protože nevadí ani pecky ani slupky, všechno v sítku zůstane. Když se vykape, šťávu sliji nebo stočím do hrnce, přidám cukr podle potřeby, podle sladkosti ovoce případně i kyselinu citrónovou a nechám rozpustit zatepla a přejít varem. A to je vlastně všechno, pak už se může plnit do sklenic. Moje babička dávala proti plísni navrch lahve lžičku alkoholu, já tak velké zásoby nedělám, tak si sirup dávám do ledničky.