Od té doby jsem si o alternativním léčení zakoupila všechny jeho publikace a vyzkoušela všechny doporučené metody. Rady pana léčitele mi pomohly v dobách nejtěžších, kdy jsem se vlastní vinou rozhodila a tělo potřebovalo zase narovnat.
Babské rady poslouchám, protože babičky měly zlaté ruce a uměly pomoci s lecjakým neduhem. Pak jsem dostala pár informací a pochopila, že stejně cenné jsou i rady „dědů“. A tak čerpám dál, ale při porovnání různých metod jsou pro mne Jančovy metody nejjednodušší, nejpochopitelnější. nejdůvěryhodnější, stejně jako nejsnáze dosažitelné, ať se jedná o reflexní masáže, dietní doporučení, či informace o všem, co nám chybí ve stejnojmenné publikaci (Co nám chybí). Tato kniha obsahuje informace, podle nichž lze rozpoznat podle tělesných příznaků, jaký prvek může tělu chybět i jak si ho stravou doplnit. Jsem přesvědčená, že stravou se zdraví dá z větší části ovlivnit i bez nákladných terapií. Pro pacienta je přece důležité uvědomění a ne bezbřehá důvěra, že někdo způsobí zázračné uzdravení. Bez vlastního přičinění nemáme zpravidla nic, leda bychom měli velké štěstí. A kdo nevěří, může vyzkoušet aspoň metody, na které si troufne.
Dobrá je třeba právě reflexní masáž, kde se pracuje s akupunkturními body a ty se při potížích stimulují tlakem. Když se zablokuje páteř za krkem, tlačím na pravé ruce asi v polovině mezi palcem a ukazovákem. Po chvíli je cítit odblokování. Pomáhá i uvolnění palce na noze, s kterým se zakrouží, protože bývá zablokovaný. Bodem proti bolesti je místo nad prsteníkem na levé ruce. Nemůže se splést, obvykle se tam nosí prstýnek a možná je to takový přirozený stimul. A k celkové rovnováze přispívá občas masírovat plosky nohou. Může to být chůzí naboso, na písku, oblázcích, v trávě nebo na speciální podložce. Tělo je vlastně celé pokryto body a podle jejich citlivosti se může poznat vnitřní stav organismu. Když se někde ozývá, není dobré to přehlížet.
Každý, kdo se zajímá o alternativní metody jistě tohle všechno zná. A možná se s ing. Jančou také občas potkává.