Ten, ta, ti ...

Nejlepším vypravěčem je sám život. Sype z rukávu takové příběhy, které by autor sám nevymyslel. Úplně stačí pozorovat a pak to hodit do klávesnice. Jako třeba o dvou dvojicích, co si jednou zamanuli, že se vymění.
Byly to dvě kolegyně z práce. Jedna měla za muže téměř vrstevníka a jejich manželství bylo bezdětné. Druhá měla manžela poněkud zralejšího a s ním dvě děti, spolu si dost rozuměli, její manžel byl velice zábavný a celá rodina k sobě dobře pasovala. Jenom nuda už trochu sužovala obě dvojice a tak se stalo, že ti první přijali k druhým pozvání o víkendu na chatu.
Jak to tak na návštěvách chodí, spolu všichni trochu popili, asi o něco víc než měli v plánu a pak někdo navrhl, že by si to mezi sebou na jednu noc vyměnili. Pro první dvojici to zřejmě nebyl příliš problém, oba si s věrností hlavu nelámali, zřejmě byl jejich vztah poněkud volnější. Možná to všichni vzali jako dobrou zábavu a mysleli si, že s ránem přijde vystřízlivění a další dny budou stejné jako dřív. Jenže chyba lávky!
Ono už to jako dřív prostě nebylo. Paní se šťastnou rodinou a chápavým manželem zřejmě poznala něco dosud nepoznaného a nemohla to vytěsnit z hlavy. Možná to bylo něco víc i pro nového partnera, který se najednou za manželkou v práci zastavil o něco častěji a při té příležitosti mohl být nablízku její kolegyni. Střídaly se spolu na krámě, takže bylo jasné, že když tam není jedna, musí tam zákazníky obsluhovat druhá.
Zatímco manželka prodávala, v kamrlíku pro personál u kávy klábosil první manžel s druhou kolegyní, až tam jiskry létaly. Někdy se pak stalo, že do toho všeho přišel podváděný manžel, který si tam oprávněně připadal maličko zbytečný. Jakmile se zavřel krám, oba páry odešly domů, aby se podobné divadélko zase příště opakovalo.
Nechtěný manžel zaznamenal, jak je jeho manželka najednou o něco šťastnější a té osudné pijatiky dlouho litoval. Nezbylo mu nic, než vydržet. Humor ho přešel, ale s rozumem nechal manželku vyblbnout a té to chvíli trvalo. Měl s ní dlouho trpělivost, ale nakonec to dobře dopadlo. Vlastně – jak se to vezme.... Pár pěkných chvil jim uteklo, ale rodina vydržela.
Říká se, že nevěra manželství utužuje. V dlouhodobém horizontu, když je všechno přežité, tak snad. Když si všichni věci v hlavě srovnají, může to vztah posílit. Ale každý se přes to přenést neumí a hazard s city může mít neblahý konec.
Je těžké soudit, život je taková hra, kterou hrajeme sami se sebou a co je do hry bez hazardu?

Prohledat tento blog

Archiv blogu