Právě
je vhodné období k posílení trávení i imunity. Trávení
dostalo zabrat o svátcích a imunitu
je třeba podporovat pořád. Někdo zvolí citrusy, já volím křen.
Ne nadarmo se mu říká evropský ženšeň.
V
zimě je vůbec velmi výhodné používat v kuchyni kořeny, tedy
mrkev, celer, petržel, řepu, zázvor a také křen. Je v nich hodně
pro nás důležitých látek a pročistí nám tělo. Spoustě lidí
kořeny moc nechutnají, protože jsou zvyklí dávat si je hlavně
do polévky, ale stačí se zamyslet a zpestřit si jídelníček
novými recepty. Křen se dá například výborně využít do
pomazánek nebo salátů, jenom se to nesmí přehánět, protože
děti by to asi nejedly. Kdo má rád více, může si ještě
nasypat nášup.
Právě
na oslavu posledního dne v roce se dá vyzkoušet pomazánka z tvarohu a křenu.
Tvaroh raději tučnější, ale záleží na tom, co má kdo rád.
Já nemám moc ráda kyselou tvarohovou chuť a tučný je daleko
jemnější. Lze využít i Lučina nebo syrovátkový sýr našlehané
s trochou horké vody ručním šlehačem. Tvaroh nebo sýr se jenom
osolí a pak se zamíchá nastrouhaný křen. A to je všechno.
Namazané na veku se ozdobí vejcem, okurkou, rajčetem, petrželkou
nebo ovocem. Hodí se cokoli – kousek jahody, jablka, kiwi nebo
mandarinka. Tato jednoduchá pomazánka
se může dát i na chlebíčky se šunkou nebo nepříliš výrazným
salámem a zase se jen přizdobí.
O
něco složitější je pomazánka od manželovy babičky, která
umlela na masovém strojku kousek tvrdého sýra, měkký salám, 2
natvrdo uvařená vejce, kyselé okurky, přidala nastrouhaný křen,
osolila, opepřila a smíchala s majonézou. Je to velmi chutná
pomazánka, sice plná kilojoulů, ale na začátek dlouhé noci se
hodí.
Moje
babička mě naučila dělat na Silvestra k ovaru jablkový křen.
Nastrouhala jablko, křen a zalila horkým vývarem z ovaru. Musí se
to totiž spařit. Křen nepálil a chutnal mi i v dětství. Ovar s
jablkovým křenem, chleba a pivo jako křen, to je moje oblíbená
lahůdka.
A
jak využít křen ještě jinak? Třeba v mé milované křenové omáčce
a v zelném salátu, který
je docela jednoduchý. To se nakrájí nadrobno zelí (může se i
nastrouhat), přidá nakrájená cibulka (ta se strouhat nesmí,
zhořkla by), nastrouhané jablko nahrubo, kousek mrkve nastrouhané
najemno, pak se osolí, přidá olej, trochu kmínu (raději
drcený), může se ale okořenit dekem nebo směsí na zavařování,
ochutit špetkou cukru a pár kapkami octa. A samozřejmě podle
chuti nastrouhaný křen. Salát se musí promíchat a ve sklenici
vydrží několik dní. Hodí se skoro ke každému jídlu a když se
osladí sladidlem, tak je výborný i pro diabetiky. Může se
konzumovat ve větším množství při nízkotučné dietě a dodá
tělu spoustu vitamínů.
Jo
a nezapomněla jsem na křen s medem? Určitě ano. Vyzkoušela jsem
si ho naložit proti kašli a čekala, jaké to bude. Tohle si
zamilují všichni, chutnější medicínu na kašel jsem nikdy v
životě nejedla. Je to něco tak ….. mlask, mlask, mlask! Skoro
jako koule Rafaelo.
Jediné,
co mi na křenu vadí, je strouhání. To si vždycky krásně
pobrečím!