
Na
vánočním stole u nás nesmí chybět cukroví, každým rokem
vymýšlím, jak zpestřit výběr a občas měním sortiment, stejně
jako letos. Miluji ořechové kousky a taky vůni rumu, proto nikdy
nesmí chybět rumové kuličky, ty pak sním, obvykle, sama. Manžel
nesmí a pes rum nemá rád. Když namočím rozinky do slivovice
nebo rakije, stačí mi tak dva tři kousky a hned mám lepší
náladu. Letos jsem si vymyslela, že zpestřím mísu s cukrovím
ještě bílou čokoládou, špízy ze sušeného ovoce a navrch
hrudkami z müsli. Aspoň budu mít naoko pocit, že mlsám
dietně.
Rumové
kuličky –
potřebujeme 150 g rozinek namočených předem aspoň týden v 1
dl rumu, 150 g ořechů, 50 g čokolády, 150 g cukru, 1 lžíci
tučného mléka, 1 lžíci kakaa. Všechny ingredience smícháme ve
hmotu, ze které tvoříme malé kuličky. Ty obalíme v kakau
nebo strouhanými ořechy.
Bílá
čokoláda –
12 dkg Ivy rozpustíme, přidáme 5 dkg moučkového cukru, 4 lžíce
sušené smetany a 2 lžíce kokosu. Již nezahříváme, pouze
promícháme a pak ihned plníme do papírových košíčků, kde
necháme ztuhnout a podáváme.
Špízy
ze sušeného ovoce jsou
obzvláště těžké, ale každá zkušená kuchařka je zvládne.
Největší pozornost je třeba věnovat stříhání špejlí,
abyste měli stejné kousky a nikdo se nehádal, kdo má delší
tyčku. Pak sušené ovoce nakrájíte, vyberte si aspoň tři druhy,
hezky barevné a nakonec napichujete střídavě na špejli.
Hrudky
z müsli jsem
tvořila od oka ze zbytků v kuchyni, nasypala do misky část
sáčku müsli s ovocem, přidala hrst ořechů, pár rozinek,
vše smíchala. V kastrólku jsem rozpustila čokoládu na
vaření s trochou Ivy, aby dobře ztuhla a zalila ingredience
v míse. Pak stačilo vše trochu pohňácat a promíchat, vzít
lžičku a tvořit hrudky, které na vále zvolna ztuhly a kupodivu
se povedly. A až přijde na návštěvu tchyně, určitě dostanu
pochvalu. Ráda mlsá.