Mužům stačí v průměru přijmout za den 12000 kJ, ženám asi 10000 kJ, hubnoucí musí vystačit s poloviční dávkou. To znamená, že by měl za den přijmout energii v množství 5000 kJ. A ještě k tomu ve správném poměru, který představuje přibližně tento vzorec: 1+1+4+5+6 = 1 denní dávka.
Nyní jednotlivě k číslicím:
1)    Cukr, bílé pečivo, uzeniny a alkohol by měly být zastoupeny ve stravě číslicí 1 – celkový denní příjem by neměl přesáhnout 300 kJ. Pro představu – je to půlka rohlíku, 2 lžičky cukru, 1 nožička párku, 50 g šunky, o alkoholu radši nemluvě. Z toho je vidět, že by to mělo být jenom takové koření pro zpestření jídelníčku.
2)    Ořechy, rostlinné oleje a tuky jsou další jednička ve vzorci. Je to asi půl hrsti ořechů nebo 10 g tuku. Tak akorát na potření pánve, aby se plátek masa nepřilepil nebo aby nedusilo pečivo. A to jen jednou denně!
3)    Ovoce, celozrnné pečivo, těstoviny, rýže, brambory, luštěniny a maso představují potraviny v denní dávce 1200 kJ, což je pro představu 100 g plátek libového masa a k tomu 100 g přílohy (rýže a těstoviny se váží uvařené). Když se to poctivě spočítá, vyjde denní dávka v celkovém množství – plátek masa, půlka přílohy a půlka, maximálně 1 kus celozrnného pečiva. To není zrovna moc, co?
4)    Mléko, ryby a drůbež mohou v jídelníčku pokrýt větší kousek talíře, celkem se může za den sníst až 1400 kJ, to je například 1 jogurt + 50 g sýra, 200 g rybího masa a trochu mléka, je třeba sledovat energetickou hodnotu a vybírat si nízkotučné výrobky.
5)    Zelenina, vláknina a houby jsou přesně to, co můžeme jíst v množství největším, za den můžeme schroupat až 1800 kJ, to je například 600 g jablek, skoro 2 kg rajčat a okurek, 1,5 kg míchaného zeleninového salátu, polovinu množství salátu z ovoce. Sušené ovoce a zelenina se do toho ovšem nepočítá.
Z vlastní zkušenosti vím, že dodržet správné poměry podle této pyramidy nebo složení stravy, je velmi těžké. Párkrát jsem si to sledovala a u zeleniny s ovocem byl oproti přílohám a pečivu velký nepoměr. Samozřejmě si bez rýže, rohlíku a brambor taky neumím svůj život představit, o masu ani nemluvě, ale v tom je právě asi zakopaný pes, proč se ta váha tak těžko udržuje a neposlouchá neustálá předsevzetí nasměrovat ručičku směrem dolů místo naopak. A přitom se to na první pohled zdá tak jednoduché! 
Co je vlastně tak těžkého na tom dát si na talíř jenom hrstičku přílohy, malý plátek masa, obložit to horou zeleniny a omastit nebo posypat oříšky, popřípadě přílohu kombinovanou s ovocem (například rýži) jenom trochu pocukrovat? Vlastně nic. Jenom se udržet a nepřidat si další.
 
PS: Zájemcům doporučuji prostudovat veřejně dostupné zdroje, například zde nebo v odborných publikacích.