Poměr surovin na těsto:
1 kg hladké mouky a 600 ml vlažné vody. Zadělávám v míse a rukou
propracuji pěkně do hladka. Těsto se na stěny mísy nesmí lepit a nakonec
je z něho krásná hladká bílá koule, s kterou se výborně pracuje. Z hotového
těsta se dají dělat kouzla. Například pirožky nebo šaumaj (na obrázku),
plněné závitky, které se pak smaží, plněná placka, mušle do polévky a
jiné dobroty. Vyzkoušela jsem leccos, ale nejraději dělám pirožky plněné masem. Náplň:
Mletý bůček nebo vepřové plecko, předem upečené, se nasype do pánve,
kde jsme předtím osmažili na oleji cibuli. Využít můžete i masové
zbytky, pokud nějaké máte. Přidá se koření – trochu pepře, vegeta, mletý
zázvor, s ním však opatrně. Vše smícháte. Pro zpestření můžete přidat i
najemno nakrájený pórek nebo zelí. Kromě masa se dají pirožky plnit třeba sýrem nebo špenátovou nádivkou, popřípadě zeleninovou směsí podušenou na pánvi.
Hotové
pirožky zavaří v nesolené vodě, když vyplavou nahoru, jsou hotové ke
konzumaci. Kdo chce, může vyzkoušet vaření v páře. Pirožky se naskládají
do síta, které předtím vyložíme listy salátu nebo zelí a trochu
omastíme. Pak se vaří v páře asi 15 minut a podávají s omáčkou
připravenou ze sójové omáčky, vody a octa v poměru 1:1:0,5. Podle chuti
se přidá i lisovaný česnek. Sama je mám ráda i se zakysanou smetanou.
Vyzkoušejte, určitě si tento pokrm oblíbíte.