Dnešní
recept je vhodným doplněním jídelníčku pro ty, kdo mají dostatek jablek
a štrůdlu jsou již přejedeni. Sama jsem ho mnohokrát vyzkoušela a nikdy
nás nezklamal. Moučník je vždy připraven i pro náročnou návštěvu. Zatím
se nám nepřejedl a je mnohem zdravější než obyčejný pudink.
Jablka obsahují vitamín C a vlákninu,
navíc tato forma není z mléka, hodí se proto i pro alergiky, kteří by
měli s konzumací mléka velmi šetřit. Komu mléčná bílkovina nevadí, může
si navrch přidat více šlehačky.
Na jablkový pudink
potřebujeme: 750 g oloupaných jablek, 100 g pískového cukru (diabetici
nahradí sladidlem), kousek celé vanilky (ale není nezbytná), 4 dl
jablečného nebo rybízového moštu (lze nahradit i vodou z kompotu nebo se
sirupem), 1 vanilkový cukr, 2 dl šlehačky, sáček piškotů.
Jablka
překrojíme na osminy. Podusíme s cukrem, vanilkou a polovinou moštu. Ve
zbytku moštu rozmícháme pudink s vanilkovým cukrem, přidáme k jablkům a
vaříme do zhoustnutí. Pak dortovou
formu vyložíme piškoty, navrch naplníme prochladlou kaší a necháme
ztuhnout v ledničce. Po odpočinku už jen podáváme přizdobené šlehačkou a
mlaskáme.