Můj
oblíbený pokrm není z nejjednodušších, ale i tak stojí za to si ho udělat.
Nejprve je třeba naplnit paprikové lusky směsí mletého masa smíchaného s vejcem,
oblíbeným kořením do mletých mas (například směsí nebo pepřem a tymiánem),
solí, hrstí syrové rýže. Očištěné lusky zbavené jádřince se naplní směsí,
vyskládají do pekáče, mírně zakápnou olejem a nechají se upéci v troubě asi
45 minut. Po upečení mírně podlitých lusků je příprava napůl hotová, maso je
akorát, lusky nabydou tím, že rýže uvnitř nabobtná a mají skvělou chuť.
Mezi
tím, co se pečou lusky, uvaříme omáčku. Na cibulový základ hodíme asi 2 lžičky
cukru a necháme mírně zkaramelizovat. Přidáme zbytky (i jádřince) z paprik,
bobkový list, nové koření, sůl, tymián a celý pepř. Podlijeme vodou a přidáme
rajský protlak, taky špetku skořice. Necháme provařit a nakonec zahustíme
jíškou. Když je omáčka hotová, přecedíme ji. Nakonec smícháme s paprikami i
výpekem. Podáváme s rýží nebo houskovými knedlíky.