Nenechte se mýlit, protože milovníci ani ochránci zvířat tady dnes nejspíš úrodnou půdu nenajdou. Ovšem mohu se taky mýlit!
Nevím, jak moc máte dnes zavedené rodinné večeře, ale za mého dětství jsme se všichni k večeři scházeli. Ne, že by to byl obřad, jenomže nás bylo doma tolik, že to byl trochu závod, co kdo urve, aby se nasytil. A tak máma s babičkou vymýšlely jídla laciná, aby tu svou drobotinu nakrmily. My jsme se na přípravě také podíleli a těšili se. Většinou byly večeře bezmasé, často to byla polévka s chlebem. Máma nás mátla a vymýšlela názvy, které zaváněly tajemnem.
Když vařila slepé myši, oloupala spoustu brambor, přepůlila je napůl, pokapala olejem, a přidala sůl a utřený česnek. To vše smíchala v pekáči a dala do trouby. Brambory se pekly, když začaly pískat, máma nám říkala, že pískají myši.
Než se upekly, postavila vodu na kmínovou polévku. Ta se připraví z vody se solí a kmínem, vše se asi 10 minut povaří. Mezitím si vedle na pánvičce připravila z másla a mouky jíšku, která měla mít zlatavou barvu. Přidala do polévky, rozkvedlala a povařila, nakonec přidala vejce.
Když vypnula troubu a vyndala pekáč s krásně upečenými bramborami, nádherně vonícími česnekem, my už seděli okolo stolu s připraveným talířem a čekali na svojí porci. Pekáč položila doprostřed stolu, nalila polévku a ostatní bylo na nás. A my všechny myšky během chvilky vymetli.