
Tip na nedělní oběd podle Magdaleny Dobromily s moderní úpravou. Tradiční česká kuchyně nikdy nezklame.
Pokud ještě nevíte, co uvařit tuto neděli, pak můžeme zařadit českou klasiku – vepřoknedlozelo, ale poněkud jinak upravené. Chce to vyšší kotletky, sáček kysaného zelí a přílohu nechám na vás. K zamýšlené úpravě se výborně hodí bramborový knedlík, bramborové krokety, ale i hranolky či bramborové rösti. Dokonce i špecle nebo bramborák. Takže do výběru vám nebudu zasahovat, zvolte podle chuti a přikupte, co vám padne pod ruku.
Příprava masíčka bude jednoduchá. Předpokládám, že sůl a cibuli má každá hospodyně ve spíži, tak to považuji za samozřejmost. Chcete-li to ještě trochu ozvláštnit, pak by se hodilo pár jablek.
Masíčko rozřízneme napříč a utvoříme kapsu. Pak trochu naklepeme a kapsu nacpeme zelím, co se do ní vejde. Sepneme párátkem nebo jehlou na ptáčky. Pak osolíme a okmínujeme, opečeme na rozehřátém tuku, aby se maso zatáhlo a spolu s cibulí vložíme do trouby. Peče se zvolna, raději přiklopené a za občasného podlévání. V závěru se může výpek zaprášit moukou a udělat šťávička. Ale kdo šetří kilojouly, nemusí.
Magdalena Dobromila podávala plněné kotletky s pečeným jablíčkem. Ta můžete, zbavená jádřinců, přidat upéci k masu nebo ve zvláštní nádobě. Pečínku krásně ozdobí a pokud jsou sladká, je chuťový kontrast velmi zajímavý.
Pokud ještě nevíte, co uvařit tuto neděli, pak můžeme zařadit českou klasiku – vepřoknedlozelo, ale poněkud jinak upravené. Chce to vyšší kotletky, sáček kysaného zelí a přílohu nechám na vás. K zamýšlené úpravě se výborně hodí bramborový knedlík, bramborové krokety, ale i hranolky či bramborové rösti. Dokonce i špecle nebo bramborák. Takže do výběru vám nebudu zasahovat, zvolte podle chuti a přikupte, co vám padne pod ruku.
Příprava masíčka bude jednoduchá. Předpokládám, že sůl a cibuli má každá hospodyně ve spíži, tak to považuji za samozřejmost. Chcete-li to ještě trochu ozvláštnit, pak by se hodilo pár jablek.
Masíčko rozřízneme napříč a utvoříme kapsu. Pak trochu naklepeme a kapsu nacpeme zelím, co se do ní vejde. Sepneme párátkem nebo jehlou na ptáčky. Pak osolíme a okmínujeme, opečeme na rozehřátém tuku, aby se maso zatáhlo a spolu s cibulí vložíme do trouby. Peče se zvolna, raději přiklopené a za občasného podlévání. V závěru se může výpek zaprášit moukou a udělat šťávička. Ale kdo šetří kilojouly, nemusí.
Magdalena Dobromila podávala plněné kotletky s pečeným jablíčkem. Ta můžete, zbavená jádřinců, přidat upéci k masu nebo ve zvláštní nádobě. Pečínku krásně ozdobí a pokud jsou sladká, je chuťový kontrast velmi zajímavý.