Tip
k vyzkoušení u grilu jsou hamburgery či karbanátky, kuřecí
stehýnka a bylinková zálivka na salát. Maso je lépe naložit
trochu dopředu, aby se koření rozleželo a bylinky provoněly.
Na
hamburgery či karbanátky se hodí mleté hovězí, může být i
míchané maso. Ty, co jsou na obrázku byly trochu rozředěné
mlékem, ale jen mírně, aby se mohla vmíchat mouka na slepení
plátků (normálně přidávám trochu solamylu, ale došel, tak
posloužila hladká mouka). Pak tam přišla sůl, směs různého
koření na grilování., cibule, rozdrcená šalvěj a pořádně se
všechno smíchalo. Stačilo nechat pěkně odležet, vymyslet tvar a
ugrilovat.
Maso
nakládám do marinády, kam zpravidla přijde trochu oleje, vody,
cukru na krustičku, sůl, koření podle chuti (tentokrát to byla
kurkuma) a trochu vína nebo koňaku (podle toho, co mám). Ještě
ovonět bylinkami a nechat rozležet. Marinády jsou různé, toto je
taková jednoduchá, obvykle jsou suroviny po ruce. Bezvadná je i s
přidáním hořčice nebo worchesteru. Na ryby pak s citrónovou
šťávou a šalvějí.
Dresing
na salát či k masu se připraví třeba z jogurtu. Přidá se
koření a sůl (nejlépe nasušené bylinky nebo směs na tzatziky).
Dresinkové směsi se běžně prodávají. Výraznější chuť se
získá přidáním čerstvých bylinek – petržele, saturejky,
šalvěje (ale s tou opatrně, je dost aromatická), rozdrceným
česnekem. I sem se hodí někdy pro změnu hořčice nebo worchestr,
připomíná dipElizabeth Taylorové. Hodí se to téměř ke všemu. Jogurt je
zásaditý, výborný na trávení a v této podobě ho sním i já,
která jinak jogurty moc nemusím. Kdo nehlídá kalorie, může
připravit z kysané smetany.