Rozsvícené svíčky na adventním věnci navodí příjemnou pohodu a přidávají důvod být spolu. Navíc v tom nepříjemném sychravém období v podvědomí upevňuje pocit tepla a bezpečí. A když si uvaříme čaj, začne nás honit mlsná...
V tomto období už plánujeme, jak strávit konec roku a vánoční stůl a tak se začíná i pečení. K posezení pak patří ochutnávání vánočního pečiva anebo marcipánová štola. Štoly ani vánočky nepeču, štola mi chutná z obchodu a celou vánočku nesníme. Zato se každý rok vyřádím u cukroví. Je někdy plné alkoholu, ale protože peču i pro řidiče, musím přidat něco nealkoholického.
Kávová kolečka
Základní tvary vykrájím z lineckého těsta, které připravím z 240 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 150 g másla a 1 žloutku. Pak spojuji krémem připraveným z utřeného másla s cukrem a s trochou sypké kávy. Když mám slepené po dvou k sobě, navrch potřu polevou utřenou z moučkového cukru a asi dvou čajových lžiček silné kávy. Zdobením nakonec může být oříšek nebo pár zrnek granka, či barevné sypání.
Škeble
Z 250 g hladké mouky a čtvrtky másla, 1 vejce a lžíce vody zpracuji na vále těsto, z něhož vykrajuji kolečka. Plní se nádivkou ze 100 g práškového cukru, 1 vejce, 100 g mletých ořechů. Dá se jen z jedné poloviny a druhá část kolečka se přehne, aby nádivka trochu koukala. Pak se upeče ve středně vyhřáté troubě a po upečení obalí v cukru jako vanilkové rohlíčky.
Předvánoční období nemusí být jenom ruch a shon a vlastně si myslím, že by takové ani být nemělo. Hodně z nás si říká, že už se před Vánoci honit nebude, ale nakonec to obvykle stejně dopadne zas jako loni a kdykoli předtím. Nebo letos ne?