Jahodové období se blíží

Nevím, jaké má kdo zážitky, ale jahody mi vždycky vyloudí vzpomínky na časy, kdy jsem prožívala
prázdniny s babičkou a dědou. Začalo to jahodami, pak přišlo období malin a pak ostružin. V mezidobí jsme sbírali houby a celé léto bylo z čeho vařit nebo dělat koláče. I z hrstičky lesních jahod babička vymyslela nějaký sladký pamlsek, který vylepšila jahodovou chutí. Proto miluji jahody a nikdy neodolám, nakoupím si pár košíčků a najím se dosyta. Nemusím je v zimě, kdy se dováží, ale teď právě přichází čas, kdy se rodí tady u nás a tak je nejvhodnější období pro jejich konzumaci.
Z jahod se dá dělat mnoho pokrmů. Mezi tradiční letní jídla patří například jahodové knedlíky. Moje babička dělávala tvarohové. Prozradím vám její recept, není složitý, ale jelikož vařila zásadně od oka, je pro zručné kuchařky.
1 měkký tvaroh se trochu osolí a přidá se jedno celé vejce. Pak se sype dětská krupička a promíchává s tvarohem a vejcem do těsta (nejlépe rukou) tak, aby bylo vláčné a dobře se tvarovalo. Pokud dáte hodně krupice, bude se rozpadat, pokud dáte málo, bude se lepit. Ideální konzistence se dobře tvaruje a nelepí.
Těsto se vyválí na válu a nakrájí na stejnoměrné kousky. Do každého se zabalí jahoda. Takto připravené knedlíky hážeme do vařící osolené vody a čekáme, až vyplavou. Posypete tvarohem, cukrem a omastíte máslem a pak už se jen olizujete.
Kdo chce zkusit něco jednoduchého a velmi chutného, připraví si jahodovou polévku. Uděláte ji jednoduše rozmixováním jahod v mixéru, chcete-li řidší, můžete přidat trochu vody a hlavně osladit. Takto umixované jahody ozdobte na misce kopečkem šlehačky a podávejte. Je to opravdu výborné, lze podat nejen jako sladkou polévku, ale rovněž jako sladký dezert. Přijde k chuti kdykoli.

Prohledat tento blog

Archiv blogu