Rozhodla jsem se pohostit návštěvu bramborovými škubánky. K nim jsem udělala pečený špíz z vepřového masa.
Jeho příprava je jednoduchá, na jehlu se střídavě navléknou špalíčky
vepřového plecka, cibule a kolečko rajčete. Jehly s masem se naskládají
do pekáčku, osolí, okmínují nebo opaprikují a pak se pozvolna pečou do
měkka, doporučuji občas podlít vodou a nakonec šťávu zahustit jíškou.
Jako přílohu jsem zvolila škubánky.
Jejich příprava vypadá sice složitě, stačí však oškrábat pár brambor a
uvařit ve slané vodě. Pak se slije voda do kastrólku, vezme šťouchadlo
na bramborovou kaši a brambory se s ním pořádně rozšťouchají. Mezi
„štouchy“ do brambor nasypeme mouku a pak necháme brambory s moukou
stát, asi dvacet minut, aby se mouka hezky propařila. Když se propaří,
vezmeme ruční šlehač a za postupného přilévání slité vody škubánky
vyšleháme dojemna. Pak stačí jen naložit všechno na talíř a můžeme si
pochutnat.
Asi
znáte škubánky spíš ve sladké podobě, tak jako já. Babičky je podávaly
s mákem, s tvarohem, s postrouhanou piškotou, nejlepší však byly
s oříšky a cukrem. Sladká jídla nepatřila nikdy mezi moje oblíbená,
nejraději si dám škubánky jen tak, omaštěné máslem nebo posypané
eidamem, či balkánským sýrem. A co vy?