Je libo drink?


K létu patří sluníčko, pláže, procházky. A taky pořádná žízeň. Sklenice ozdobená ledem a vychlazeným barevným ovocem přijde vhod.
Pití patří k našemu životu skoro jako dech. Děláme to automaticky a není o tom třeba přemýšlet. Účel splní obyčejná voda. Ale proč si z pouhé potřeby neudělat sváteční chvilku, která nám může připomenout příjemné zážitky?
Ráda vzpomínám na chvíle, které jsme strávily s kamarádkou ve Španělsku na pláži. Přes den jsme se hřály v horkém písku a bály se do moře, kde se přemnožily medúzy, ale večer už byl písek krásně chladný a na něm stál bar, v něm barman a s ním jen my dvě. Každý den jsme utratily hříšnou částku za večerní drink. Zatímco na jídle jsme škudlily, večerní zážitek před západem slunce byl tak úžasný, že jsme si ho pravidelně dopřály. Jeden koktejl a pak džbánek sangrie.
Když sedávám sama, někdy si na letní pláž ve Španělsku vzpomenu a hned dostanu chuť na dobré barevné pitíčko. A tak jsem si začala vymýšlet všelijaké drinky, které připomínají svěží letní dny a taky krásně zaženou žízeň. Na alkohol moc nejsem, ale občas si tam něco přiliju a zkouším čarovat podle vlastní fantazie.
Do vyšší sklenice vmíchám postupně trochu ananasového a kokosového džusu a pomalu po skle přidám půl deci modrého Curacao. Může se zaměnit za pepermintku. S ledem a barevným brčkem mi nejvíc připomíná slunnou pláž.
Chci-li se osvěžit, vymačkám do džbánu šťávu z limetky a citrónu, trochu přisladím, přidám mátu, led a zaliji studenou vodou. Dá se pít po celý den.
Nakrájím různé druhy ovoce nebo smíchám kompot i se šťávou. Ovoce se musí přisladit a může se přidat trochu ostřejšího alkoholu. Zaliji červeným vínem a nechám pořádně vychladit. Nakonec se ještě přidá trochu sifónu, ale kdo má víno rád, tak nemusí. Zdobí se plátkem pomeranče.
A když není po ruce nic z toho, co je uvedeno výše, tak se udělá silný čaj, který se může přisladit sirupem. Ovocný stačí neslazený. Čaj se zředí vodou a může se třeba přidat led. Čaj má tu výhodu, že se dá pít při každé teplotě a hodí se i na cesty. I horký je potravinou ochlazující, takže náš organismus lépe snáší horké letní dny. Chcete-li, aby vás čaj ohřál, přidejte do něj třeba trochu skořice.

Prohledat tento blog

Archiv blogu