Gulášek z kance a knedlíky z rohlíku


Když pozoruji své kolegyně i dceru, hodně se jich učí vařit z kuchařek. Já měla kdysi výhodu, že jsem se základy omáček a jídel musela naučit nazpaměť a od těch dob už hledám málo.

Nerada nakupuji cíleně, mám ráda překvapení a vařím podle momentální chuti. A to i v době, kdy máme skoro prázdný špajz. Pak začínám improvizovat. Často se stane, že najdu přebytek některých surovin nebo něco dostanu a pak vymýšlím, co s tím. Tentokrát manžel přinesl zvěřinu, mimo jiné sáček s kančím bokem a když začal škemrat, že by si dal mojí dobrou omáčku, co sám neumí, tak jsem se smilovala. Zvěřinu já ráda!

Rozmrazené maso připomínalo spíš pajšl, nakrájela jsem ho na kousky a udělala základ na guláš. Olej s cibulí se krásně rozvoněly a pak přišly do hrnce ty kousky masa. Divoké koření – bobkový list, nové koření, celý pepř a trochu rozmarýnu, sůl a taky kořenovou zeleninu – mrkev, kousek celeru. Zeleninu jsem tam přidala vcelku a po změknutí do omáčky nastrouhala najemno. Ale to bylo až poté, co jsem všechno dlouho dusila, nechala několikrát vysmahnout a pokaždé poctivě zalila vodou a červeným vínem. Zalévala jsem to na střídačku, v průběhu přidala ještě trochu marmelády (má být brusinková, ale lze i rybízovou) a nakonec trošku zaprášila jíškou. Vznikl bezva kančí gulášek.

Nějak došla hrubá mouka, ale zato bylo ve špajzu spousta strouhanky. Nasypala jsem jí tedy do misky, zalila mlékem a nechala vsáknout. Přidala jsem sůl, špetku prášku do pečiva a žloutek. Bílek přišel do jiné misky, kde jsem vyšlehala sníh a pak přidala spolu s polohrubou moukou tak, aby vznikla hmota asi jako na bramborový knedlík. Pro zpestření jsem tam ještě nakrájela trochu petrželky, do vroucí vody zavařila vytvarované kuličky a vařila necelých patnáct minut. Hotové kuličky se na talíř rozkrojily napůl.

Knedlíčky i s guláškem jsou na obrázku a chuť bych popsala slovy: „to se nedá popsat“. Ale abyste neřekli, tak si představte nasládlou vůni krvavého steaku v kombinaci s bobkovým listem, znamením vítězů, všechno to chutná malinko dosladka a přitom je to krásně trpké a nakyslé.

Zaujalo vás

Prohledat tento blog

Archiv blogu