Když
pozoruji své kolegyně i dceru, hodně se jich učí vařit z
kuchařek. Já měla kdysi výhodu, že jsem se základy omáček a
jídel musela naučit nazpaměť a od těch dob už hledám málo.
Nerada
nakupuji cíleně, mám ráda překvapení a vařím podle momentální
chuti. A to i v době, kdy máme skoro prázdný špajz. Pak začínám
improvizovat. Často se stane, že najdu přebytek některých
surovin nebo něco dostanu a pak vymýšlím, co s tím. Tentokrát
manžel přinesl zvěřinu, mimo jiné sáček s kančím bokem a
když začal škemrat, že by si dal mojí dobrou omáčku, co sám
neumí, tak jsem se smilovala. Zvěřinu já ráda!
Rozmrazené
maso připomínalo spíš pajšl, nakrájela jsem ho na kousky a
udělala základ na guláš. Olej s cibulí se krásně rozvoněly a
pak přišly do hrnce ty kousky masa. Divoké koření – bobkový
list, nové koření, celý pepř a trochu rozmarýnu, sůl a taky
kořenovou zeleninu – mrkev, kousek celeru. Zeleninu jsem tam
přidala vcelku a po změknutí do omáčky nastrouhala najemno. Ale
to bylo až poté, co jsem všechno dlouho dusila, nechala několikrát
vysmahnout a pokaždé poctivě zalila vodou a červeným vínem.
Zalévala jsem to na střídačku, v průběhu přidala ještě
trochu marmelády (má být brusinková, ale lze i rybízovou) a
nakonec trošku zaprášila jíškou. Vznikl bezva kančí gulášek.
Nějak došla hrubá mouka, ale zato bylo ve špajzu
spousta strouhanky. Nasypala jsem jí tedy do misky, zalila mlékem a
nechala vsáknout. Přidala jsem sůl, špetku prášku do pečiva a
žloutek. Bílek přišel do jiné misky, kde jsem vyšlehala sníh a
pak přidala spolu s polohrubou moukou tak, aby vznikla hmota asi
jako na bramborový knedlík. Pro zpestření jsem tam ještě
nakrájela trochu petrželky, do vroucí vody zavařila vytvarované
kuličky a vařila necelých patnáct minut. Hotové kuličky se na
talíř rozkrojily napůl.
Knedlíčky
i s guláškem jsou na obrázku a chuť bych popsala slovy: „to se
nedá popsat“. Ale abyste neřekli, tak si představte nasládlou
vůni krvavého steaku v kombinaci s bobkovým listem, znamením
vítězů, všechno to chutná malinko dosladka a přitom je to
krásně trpké a nakyslé.