Až budou padat kaštany

 

Potkali se náhodou na brigádě, kde si přivydělávala. Mládí je veselé a společná práce sbližuje. Chodili spolu na svačinu a později si domlouvali služby tak, aby mohli být spolu. Měsíce ubíhaly, on ještě studoval, ona se starala o malého syna.

Když dokončil studium, odjel domů do jiného města. Dny plynuly dál ve stereotypu, až jednou v létě se najednou objevil. Bylo hezké se potkat znovu, ale nepřikládala tomu žádný význam. On sám iniciativně vymyslel, že by mohli jít na procházku, do kina, na výlet, měl stále spoustu nápadů a dost volného času. A tak chodili na procházku, do kina a na výlety.

Tenkrát byl život pomalejší, žádné zprávy, mobily, užívali každý den tak, jak přišel, žádné plány, žádný spěch, ani žádné spojení, pokud došlo k delšímu odloučení. To už si dnes asi ani neumíme představit.

Pak přišel podzim, oba nastoupili do práce. Volného času bylo méně, byl vzácný. Jednou spolu šli zase do kina a po cestě domů plné očekávání přišlo loučení. Odvážil se jí políbit. Ta malá pusa způsobila, že z jedné kapky přišla bouře. Znáte přece to napětí, když se stahují mraky, černají, někdy to způsobí, že se cítíme divně a nemůžeme dýchat, jenže pak začne kapat, všechno se uvolní, nebe se vybouří, vyčistí se vzduch, tráva se potom hezky zelená, krásně se dýchá a hlava je nádherně vyčištěná, uvolněná.

A tak si chvíli zažívali bouřlivé opojení a bylo jim krásně. Jenomže tušili, že to nebude na dlouho. Čekal na povolávací rozkaz a ten znamenal odjezd na rok hodně daleko.

„To vydržíš, dívej se na stromy, tady na ten kaštan. Přijdu, až budou padat kaštany, pamatuj si to.“

A pak to přišlo a ztratili spojení. Ne úplně, pošta fungovala, ale život není zas tak jednoduchý, aby se věci nezamotaly. Je jedno, jak to bylo, jenom happy end se nekonal. Prostě to tenkrát nevyšlo. Ona ale stejně nikdy nezapomněla sledovat na podzim kaštany.

Prohledat tento blog

Archiv blogu